Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι έγινε στη Λετονία;

Η διευθύντρια του ΔΝΤ και ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, άρα και της Ευρωζώνης, ζήτησαν από το λαό της Ελλάδας συναίνεση, ώστε να εφαρμοστούν ανεμπόδιστα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης για να ξεπεραστεί η κρίση, με πλήρη εξαθλίωση του λαού. Παρουσίασαν μάλιστα σαν υπόδειγμα τη Λετονία, καλώντας την Ελλάδα να τη μιμηθεί. Τι έγινε όμως στη Λετονία; Η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη χώρα αυτή, έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το 10% των Λετονών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά το 2000 και οι μισοί απ' αυτούς έφυγαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, που εφαρμόζεται πρόγραμμα σφοδρής λιτότητας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν φέτος στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός της Λετονίας φτάνει μόλις τα 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 2004, η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν το 2008 βρέθηκε στη δίνη βαθιάς κρίσης, το ΔΝΤ και η ΕΕ προσέτρεξαν με δάνεια 7,5 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα του δανείου, η λετονική κυβέρνηση υπέγραψε σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενέκρινε τους πιο σκληρούς προϋπολογισμούς στην ιστορία της. Αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και τους μισθούς μέχρι και 60%. Εκλεισε δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία, απολύοντας τους δημοσίους υπαλλήλους με αποτέλεσμα το 25% του ενεργού δυναμικού της χώρας να είναι άνεργοι! Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 30%, ενώ το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το 51% των ηλικιωμένων. Μια θέση εργασίας στη Λετονία, ανά πέντε, καταργήθηκε. Συνολικά, η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε από το 2007 έως το 2010. Στους νέους έφτασε το 43%, ενώ στους μακροχρόνια ανέργους το 32%.

Αυτές είναι οι συνέπειες που είχε για το λαό η διαχείριση της κρίσης από την αστική τάξη και την κυβέρνηση της Λετονίας, σε συνεργασία με τους συμμάχους της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Σ' αυτό το επίπεδο της αθλιότητας θέλουν να οδηγήσουν το λαό όσοι τον καλούν να δηλώσει πίστη στην ευρωένωση και δίνουν όρκους πίστης στη διαχείριση της φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων, ζητώντας να κυβερνήσουν. Η δύναμη του λαού βρίσκεται στα δικά του χέρια και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για απαλλαγή από τους δυνάστες του, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ