Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
Δυνατό ΚΚΕ για να τα βγάλει πέρα ο λαός

-- Το ΚΚΕ σταθερά βάζει στις ομιλίες σας, στις θέσεις, το ανοιχτό ενδεχόμενο πολέμου στη Συρία και στο Ιράν και το συνδέετε και με οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα και με ένα διεθνές παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Από τη στιγμή που βάζετε και το θέμα της αναγκαιότητας της λαϊκής εξουσίας, πώς μπορεί να θωρακίσει την Ελλάδα απέναντι σε παιχνίδι μεγάλο και επικίνδυνο;

-- Μα η λαϊκή εξουσία δεν θα μετέχει στη διανομή των αγορών. Για παράδειγμα, η στρατιωτική συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με το Ισραήλ αναμφισβήτητα εκθέτει και τον ελληνικό λαό απέναντι σε κινδύνους, βεβαίως και τον ισραηλινό λαό και έχει σχέση με την μάχη των πετρελαίων των αγωγών και όχι μόνο. Οταν δεν παίρνεις μέρος στο παιχνίδι, πώς... Η συμμετοχή σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι αυτή που δημιουργεί κινδύνους. Κατ' αρχήν, δεν πρέπει να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν πρέπει να δίνει το έδαφός της για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη 100% σε μία περιοχή μάλιστα, που δεν είναι οι παραδοσιακοί ανταγωνιστές, έχουν προστεθεί και άλλοι, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Δεν παίρνεις μέρος, δεν έχεις καμία βλέψη έξω από τα σύνορά σου. Ελέγχεις το δικό σου χώρο. Γιατί έτσι εμπλέκεται η Ελλάδα, παίρνοντας μέρος είτε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε στη στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είτε σε άλλα οικονομικά μέτρα στρατιωτικά κλπ.


Είδατε τώρα με το Ιράν; Το Ιράν έκοψε τον ανεφοδιασμό σε πετρέλαιο στην Ελλάδα. Δηλαδή, τι έχει να χωρίσει η Ελλάδα με το Ιράν; Απολύτως τίποτα, ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχουμε για το πολιτικό σύστημα εκεί ή για το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχουμε και εχθρούς. Στη Λιβύη ο εμφύλιος συνεχίζεται. Στην Αίγυπτο - αυτή η «Ανοιξη» αποδείχθηκε πόσο «Ανοιξη» ήταν - τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη παντού και ως μέλος της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει. Θα μου πεις, τεχνικά μπορεί να κλείσει; Οταν πολιτικά πεις τέρμα, δεν μπορεί να έρχονται τα αεροπλανοφόρα τα αμερικανικά ή ο στόλος για ανεφοδιασμό, είναι μια πολιτική θέση, ανεξάρτητα αν τεχνικά μπορείς να τα λύσεις όλα.

Το δίλημμα των εκλογών είναι η άλλη μέρα

Να επισημάνω μόνο το εξής: Το ΚΚΕ παρακολουθεί - βεβαίως την κύρια ευθύνη την έχουμε στην Ελλάδα - αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις και κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δηλώσεις των διάφορων πρωθυπουργών κλπ., αλλά τα παρακολουθούμε πολύ καλά. Και αυτό που βάζουμε, ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες και θα είναι πιο βαριές εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ, αυτό δεν το βάζουμε έτσι για προεκλογικούς λόγους. Αλλωστε το έχουμε πει και σε ανύποπτο χρόνο από τις εκλογές.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή ένας λαός καλείται να πάει στην κάλπη χωρίς κανείς να τον έχει προετοιμάσει γι' αυτό που έρχεται. Τον προετοιμάζουν να φοβάται, τον προετοιμάζουν να είναι ήσυχος, δεν τον προετοιμάζουν γι' αυτό που έρχεται. Κι επειδή ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να του λύσει τα προβλήματα, θα έχουμε πολιτική αστάθεια. Αν η κρίση βαθύνει, τι φαντάζεστε τώρα, μπορεί μια κυβέρνηση να σταθεί; Και το κενό ή τα όποια προβλήματα της πολιτικής αστάθειας, αν ο λαός δεν τα λύσει με τη δική του αντεπίθεση, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.


Και από εκεί προκύπτει: Χωρίς δυνατό ΚΚΕ ο λαός μπορεί να τα βγάλει πέρα; Προσέξτε, δεν λέμε ότι εμείς πατάμε κουμπιά και βγαίνει ο λαός στους δρόμους. Αλλά χωρίς πολιτική προετοιμασία και μόνο η πολιτική προετοιμασία που κάναμε, συν η πρακτική μέσα στη δράση, με ένα αδυνατισμένο ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται; Δεν θέλουμε να αιφνιδιαστεί ο λαός γιατί αιφνιδιασμένος θα χάσει πολλά.

Με αυτή την έννοια το δίλημμα των εκλογών είναι η άλλη μέρα. Και το ΚΚΕ ξέρει στις δύσκολες στιγμές να τα βγάζει πέρα, γιατί και έχει εμπιστοσύνη στο λαό και μπορεί να εμπνεύσει το λαό. Γιατί διαφορετικά, όπως είπαμε και στην αρχή, ο λαός θα νιώσει ήττα που μπορεί να κρατήσει λίγο, μπορεί να κρατήσει και περισσότερο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα του λέει «αντίο», και η ΝΔ. Δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα. Μιας χρήσης θα γίνουν αν η χρεοκοπία είναι πιο γρήγορη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ