Κυριακή 3 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολύχρωμη» δημιουργική διαδρομή

Ο Λάκης Παπαδόπουλος μιλά με αφορμή τη μεγάλη συναυλία του στην «Τεχνόπολη»

Μια «πολύχρωμη» διαδρομή τριάντα και πλέον χρόνων στη μουσική σκηνή, μετρά ο Λάκης Παπαδόπουλος («Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ»), ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του, ο οποίος γιορτάζει αυτή την πολύχρονη διαδρομή με μια μεγάλη συναυλία, στις 5 Ιούνη, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Μια βραδιά, συντροφιά με τους φίλους και συνοδοιπόρους του: Αρλέτα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Χρήστο Δάντη, Γιώργο Δημητριάδη, Ελένη Δήμου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Μηλιώκα, Μανώλη Μητσιά, «Μπλε», Σάκη Μπουλά, Γιώτα Νέγκα, «Οnirama», Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Πουλικάκο, Μπάμπη Στόκα.

Δημιουργός μεγάλης γκάμας τραγουδιών, από ροκ μέχρι λαϊκά, καλλιτέχνης που δεν περιορίστηκε σε ένα είδος, αλλά αντίθετα δεν σταμάτησε να πειραματίζεται, ο Λάκης Παπαδόπουλος, με το ταλέντο, τις συνθέσεις και το στίχο του έχει τροφοδοτήσει με μεγάλες επιτυχίες σημαντικά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια του, όπως «Κουρσάρος», «Σερενάτα», «Ησυχα βράδια», «Για να σ' εκδικηθώ», «Παλιό Παλτό», «Και θα χαθώ» κ.λπ., έγραψαν ιστορία και σφράγισαν τους ερμηνευτές τους. Είναι ο πρώτος ροκ τραγουδοποιός, ο οποίος μελοποίησε ξένους και Ελληνες ποιητές, ενώ με τραγούδια του έστειλε «μηνύματα» για τη μάστιγα των ναρκωτικών, τις μειονότητες, προβλήματα της νεολαίας κ.ά.

«Η μεγάλη μου αγάπη για τη μουσική μεταφράστηκε σε τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Σ' αυτό βοήθησαν οι σπουδαίοι στιχουργοί και ποιητές που μου δάνεισαν το λόγο τους και οι σπουδαίοι τραγουδιστές που τα ερμήνευσαν», αναφέρει ο Λάκης Παπαδόπουλος, με αφορμή τη συναυλία, συμπληρώνοντας πως είναι «τιμή» για τον ίδιο η συμμετοχή «όλων αυτών των φίλων μαζί, που έρχονται για να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια "ηλικίας" μου». Στην ερώτησή μας για το «απόσταγμα αυτής της τριαντάχρονης πορείας», ο δημιουργός απαντά:

«Είναι μια χαλαρή πορεία, χωρίς ιδιαίτερο ταμάχι, χωρίς άγχος, που βγήκε σε καλό. Δεν πίστευα ποτέ ότι από τη μουσική θα έβγαζα έστω και μια δραχμή ή ότι θα είχα αναγνώριση. Εγραφα τραγούδια, αλλά πιο μικρός δεν πίστευα ότι είχαν αξία. Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν καλά και είδα ότι αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και οι στιχουργοί και οι ποιητές που μελοποίησα κατά καιρούς».

Οσον αφορά στους «σταθμούς» αυτής της διαδρομής, θα πει: «Είναι πέντε - έξι: οι Αγώνες Τραγουδιού Κέρκυρας, ο "Κουρσάρος", η "Μενεξεδιά" που μου άνοιξε κι εμένα τον δρόμο, το ντουέτο με τον Μητροπάνο "Για να σ' εκδικηθώ", η γνωριμία με την Αρλέτα και η "Σερενάτα", τα "Ησυχα βράδια", το δεύτερο ντουέτο με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο "Της νύχτας τα ηχεία", το "Το παλιό μου παλτό" με τον Δάντη... Αυτά είναι κάποια τραγούδια - σταθμοί, χωρίς να θέλω να μειώσω άλλους καλλιτέχνες που συνεργάστηκα. Και βέβαια, η γνωριμία με τους σημαντικούς Ελληνες στιχουργούς, όπως τον Κυριάκο Ντούμο, τη Σάννυ Μπαλτζή, τη Μαριανίνα Κριεζή κ.ά., που μαζί χαράξαμε μια πορεία και τους ευχαριστώ γι' αυτό, καθώς και η "συνάντησή" μου με την ποίηση των Τσαρλς Μπουκόφσκι, Οσκαρ Ουάιλντ, Λεό Μπουσκάλια, Παύλου Μάτεση, Μάνου Ελευθερίου, Γιώργου Χρονά κ.ά.».

Το τραγούδι, πάντως για τον ίδιο είναι: «Μια μικρή στιγμή που μπορεί να κλείσει μια ευτυχία και να σώσει ζωές από μελαγχολία, να δώσει χαρά, να δώσει ελπίδα στον κόσμο. Αυτό είναι το τραγούδι. Ενα μικρό τρίλεπτο θέμα, με αρχή, μέση και τέλος, που μπορεί να μας δώσει αξιοπρέπεια, χαρά, ελπίδα, ηρεμία, καλοσύνη. Οταν ακούω το "Imagine" του Τζον Λένον, νιώθω υγεία και ελπίδα. Μπορεί κι εγώ με ένα τραγούδι μου να έχω κάνει ορισμένους ανθρώπους να νιώσουν ανάλογα - έτσι μου έχουν πει κάποιοι. Αυτό μου δίνει δύναμη και χαρά για να συνεχίσω».

Αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τον λαό μας, όπως η σημερινή, λέει: «Σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ, η δισκογραφία φθίνει και οι δισκογραφικές εταιρείες κλείνουν. Ενα CD που πριν δύο χρόνια το αγοράζαμε με 15 ευρώ, σήμερα το αγοράζουμε με την εφημερίδα 4 ευρώ, στο περίπτερο... Εχει εντελώς απαξιωθεί η δημιουργία, όλος ο ιδρώτας και η αγωνία ενός καλλιτέχνη που κόπιασε... Τώρα κάποιες εφημερίδες δίνουν τέσσερα CD και σε λίγο θα δίνουν μαζί και μια ηλεκτρική κουζίνα...Από την άλλη η σύγχρονη δημιουργία έρπει. Και μάλιστα, όποια βήματα κάνει, είναι προς τα πίσω. Δεν έχω δει κανένα από τα νέα παιδιά να μελοποιεί έναν ποιητή. Κι ας μην πούλαγε! Θα έκανε την επανάστασή του και μάλιστα κάνοντάς μας καλύτερους ανθρώπους. Να η ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους που έχουν όραμα και το εμπορικό τραγούδι τους είχε εμποδίσει να βγουν στον κόσμο. Να προχωρήσουν δίνοντας τη δική τους απάντηση και στη μιζέρια, στις δυσκολίες που ζούμε. Το τριαντάχρονο νταχτιρντί έληξε - τέλος. Το στοίχημα είναι μπροστά στους νέους δημιουργούς».

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών στη συναυλία ανέλαβε ο Γιώργος Ζαχαρίου. Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (στην είσοδο).


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η προπώληση(2015-06-05 00:00:00.0)
«Εκδρομή» στο Ηρώδειο(2011-10-02 00:00:00.0)
Τραγούδια και ψυχή(2009-11-01 00:00:00.0)
Το «ταξίδι» του Λόρκα στην ελληνική μουσική(2008-11-30 00:00:00.0)
Επιστροφή στη δισκογραφία(2007-05-23 00:00:00.0)
Τραγούδια και «στίξη των ημερών»(2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ