Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινικοποίηση της εργασίας!

Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί διώκονται επειδή δούλευαν παράλληλα, για να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημα των 200 ευρώ!

Η υποκρισία των κυβερνήσεων και των μηχανισμών του αστικού κράτους, αναδείχθηκε με μια υπόθεση που απασχόλησε τη Δευτέρα τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν 4 εκπαιδευτικοί που τη σχολική χρονιά 2008-2009 απασχολούνταν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) στα σχολεία, επειδή παράλληλα εργάζονταν και σε φροντιστήρια. Δεκάδες ακόμη εκπαιδευτικοί θα δικαστούν για το ίδιο «αδίκημα», καθώς η Δικαιοσύνη στο πρόσωπό τους ανακάλυψε και τιμωρεί αυτούς που εμποδίζουν τη διάχυση σε περισσότερους, των «ωφελειών» της πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας και της εξαθλίωσης, δηλαδή της κακοπληρωμένης και μερικής απασχόλησης. Τιμωρεί ως ασυμβίβαστο την ταυτόχρονη απασχόληση σε δύο δουλειές με ελαστικές σχέσεις εργασίας που και οι δύο μαζί πάλι δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς αμοιβής και διαβίωσης.

Οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνταν στην ΠΔΣ, από το 2005 έως και το 2010 που σταμάτησε, καλούνταν πάντα να υπογράψουν μια αίτηση που αποτελούσε και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονταν ότι δεν είναι μέτοχοι ή ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ότι δεν εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο. Το σχολικό έτος 2008-2009 τον Αύγουστο, υπέγραψαν την ίδια αίτηση - δήλωση και τον Οκτώβρη - Νοέμβρη, όταν κλήθηκαν να προσληφθούν, τους ζήτησαν να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρονταν ότι εκτός όλων των παραπάνω, δεν είναι επίσης εργαζόμενοι σε φροντιστήρια και δεν παραδίδουν μαθήματα κατ' οίκον. Πολλοί την υπέγραψαν, ελάχιστοι τη διάβασαν και διαπίστωσαν την αλλαγή που προέκυψε.

Μετά από έρευνα και δίωξη που κινήθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία, βρέθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί κατηγορούμενοι για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας, αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε φροντιστήρια παράλληλα με την ΠΔΣ, για λόγους επιβίωσης, καθώς καμία από τις δύο ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν τους εξασφάλιζαν εισόδημα με το οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν. Στην ΠΔΣ απασχολούνταν κατά μέσο όρο από 2, 4 και 6 ώρες τη βδομάδα με 9 ευρώ την ώρα και γνώριζαν ότι θα πληρωθούν μετά από 1 - 1,5 χρόνο.

Αναγκαστικά λοιπόν έπρεπε να αναζητήσουν και δουλειά σε φροντιστήριο για να εξασφαλίσουν τις κατεπείγουσες ανάγκες επιβίωσης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ) που βρέθηκε μάρτυρας υπεράσπισης των εκπαιδευτικών, σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η κατάργηση της επετηρίδας, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η ύπαρξη πινάκων με αναπληρωτές και ωρομίσθιους κάθε είδους, ενίσχυσαν την εργασιακή περιπλάνηση των νέων εκπαιδευτικών. Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στην παιδεία έγιναν καθεστώς». Τονίζει ότι «είναι υποκριτικό να διαφυλάττεις το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, κυνηγώντας τον εργαζόμενο εκπαιδευτικό που προσπαθεί να συντηρηθεί, όταν η ίδια η πολιτική που ακολουθείται γιγαντώνει την παραπαιδεία σε κέρδη και μαθητές».

Και απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών που δούλεψαν σε ΠΔΣ. Να καταργηθεί το ασυμβίβαστο μεταξύ των δυο ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org