Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Τρίτος εργάτης θύμα της εντατικοποίησης

Ενας ακόμα εργαζόμενος, ο τρίτος σε σύντομο χρονικό διάστημα, τραυματίστηκε σοβαρά χτες γύρω στις 12 το μεσημέρι στο εργοστάσιο Βελεστίνου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Ο εργάτης Αποστόλης Γκιόλας, 35 χρόνων, μεταφέρθηκε με τσακισμένα τα πλευρά στο Νοσοκομείο Βόλου. Και το τρίτο κατά σειρά ατύχημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης που έχει επιβάλει η εργοδοσία στα εργοστάσια Βελεστίνου και Βόλου προκειμένου να σπάσει την απεργία στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το ατύχημα δεν έγινε γνωστό αμέσως, αλλά μόνο κατά την αλλαγή της βάρδιας, στις 1.30 το μεσημέρι, όταν εργάτες που έβγαιναν έδωσαν τη σχετική πληροφορία σε εκπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» που έκαναν εκείνη την ώρα εξόρμηση στην πύλη.

Από τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι το χτεσινό ατύχημα έγινε όταν κατά τη μεταφορά βαρέος τμήματος του φούρνου χύτευσης (της «καρδιάς» δηλαδή του εργοστασίου) έσπασε η «μάπα» που συγκρατούσε το αντικείμενο, τμήμα της οποίας χτύπησε στη δεξιά πλευρά του στήθους τον εργάτη που ήταν παραδίπλα (η «μάπα» είναι ένα μεταλλικό τμήμα στο τελευταίο κομμάτι του μηχανισμού ανύψωσης, μετά το συρματόσχοινο). Το ατύχημα συνδέεται άμεσα με την εντατικοποίηση καθώς αυτή έχει οδηγήσει σε υποσυντήρηση το εργοστάσιο, γεγονός που διαπιστώθηκε και στα προηγούμενα δύο ατυχήματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι γερανίστες εξαναγκάζονται να δουλεύουν ως τρία 12ωρα τη βδομάδα. Στο χυτήριο τον προηγούμενο μήνα έφτασαν να δουλεύουν 14ωρα! Στο ελασματουργείο (το εργοστάσιο στο Βόλο) για να βγει η δουλειά προστέθηκε και τέταρτη βάρδια έτσι που να εξασφαλίζεται συνεχής 24ωρη λειτουργία 30 μέρες το μήνα.

Σύμφωνα με την εκδοχή που πλασάρει η εταιρεία, το ατύχημα έγινε «την ώρα που ο εργαζόμενος προσπαθούσε να προσαρμόσει στον γερανό ένα κομμάτι φούρνου». Μάλιστα, ο πρόεδρος του εργοδοτικού σωματείου, Θόδωρος Γκλαβίνης, φέρεται να δήλωσε (η καταγραφή στο «magnisia news») ότι το ατύχημα έγινε «από άγνωστη αιτία, έφυγε το "σαμπάνι" (ο ιμάντας που ήταν δεμένος), με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει με δύναμη στη δεξιά πλευρά του στήθους». Η εκδοχή αυτή αθωώνει την εταιρεία, αφού παραπέμπει στο τυχαίο και αποσιωπά τους ξέφρενους ρυθμούς δουλειάς που έχουν επιβληθεί. Επιπλέον, περιέχει και μια σημαντική ανακρίβεια: Λέει ότι έσπασε το σαμπάνι την ώρα που ο εργάτης προσπαθούσε να προσαρμόσει στο γερανό ένα κομμάτι του φούρνου. Το πραγματικό γεγονός, που προκύπτει από μαρτυρίες εργαζομένων, είναι ότι την ώρα που έσπασε η «μάπα» και όχι το «σαμπάνι», ο γερανός ήταν ακίνητος και το μεταλλικό τμήμα ήταν ήδη σε κάθετη αιώρηση. Αυτό και μόνο δείχνει πρόβλημα στο υλικό (τη «μάπα»). Ομως, όπως συμβαίνει και με άλλα τμήματα του εργοστασίου, συντηρήσεις δε γίνονται για να μη σταματήσει η παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ