Τετάρτη 30 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Με επιτυχία έγινε η πανελλαδική στάση εργασίας

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η 4ωρη στάση εργασίας σε εμπόριο και υπηρεσίες μετά από απόφαση δεκάδων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων για να δυναμώσει ο αγώνας για ικανοποιητικές συμβάσεις, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και πετσόκομμα δικαιωμάτων.

Από νωρίς το πρωί, σε μια σειρά χώρους εργασίας, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση της στάσης εργασίας στα χέρια τους, συμμετέχοντας ενεργά στην κινητοποίηση. Στο LIDL στα Ανω Λιόσια, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βγήκαν έξω και δεν μπήκε κανείς εργαζόμενος μέσα. Στα «Καρφούρ» στην Πέτρου Ράλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στη στάση εργασίας. Αντίστοιχα στο MARKET IN στην Πατησίων, στο σούπερ μάρκετ EXTRA στο Παγκράτι κ.α.

Στο πολυκατάστημα ΦΩΚΑΣ στην Ερμού, οι εργαζόμενοι μαζί με τους απολυμένους της επιχείρησης συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση. Με πανό «Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Σταθερή μόνιμη εργασία για όλους» και συνθήματα «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», οι εργαζόμενοι έστειλαν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε θα δεχθούν τις απολύσεις και απαιτούν ανάκλησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε περίπου 15 απολύσεις στον όμιλο.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πορεία στην Ερμού, ενημερώνοντας τόσο τους περαστικούς όσο και τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα καταστήματα για την πανελλαδική στάση εργασίας. Απ' τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η ανάγκη να μετρηθούν συγκεκριμένα βήματα στην οργάνωση της πάλης, ώστε να υπάρξει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι εργαζόμενοι της «Καρφούρ» έκλεισαν 4 καταστήματα. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στα «Μetropolis» και στη ΦΩΚΑΣ. Συγκέντρωση στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στα «ΚΟΥ ΚΟΥ».

Αποφασιστικό μήνυμα οργάνωσης ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα έδωσαν και οι εργαζόμενοι στα Γιάννενα. Οι εργαζόμενοι σε 6 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΠΑΥΛΟΥ» με στήριγμα το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ που βρέθηκαν από το πρωί στο πόδι για να περιφρουρήσουν τη στάση εργασίας, πήραν κουράγιο, έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό και έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στη μείωση μισθών που μεθοδεύει η εργοδοσία. Αντίστοιχη δυναμική παρέμβαση έγινε και στα «Καρφούρ» με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να συμμετέχουν στη στάση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ