Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληροφορίες και προθεσμίες για τις εκλογές

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες που αφορούν στην εκλογική διαδικασία

MotionTeam

Μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιούνη υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε αυτές τις εκλογές θα υπάρχουν νέα ψηφοδέλτια στα οποία δεν μπαίνουν σταυροί προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, γιατί οι εκλογές διενεργούνται με λίστα.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ισχύει η ποσόστωση στις υποψηφιότητες των γυναικών. Δηλαδή, θα πρέπει πανελλαδικά (και όχι υποχρεωτικά σε κάθε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια) από το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών του Κόμματος το 1/3 να είναι γυναίκες.

Μέχρι και την τελευταία βδομάδα των εκλογών, υπάρχουν μία σειρά προθεσμίες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαδικασία, τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθούν προβλήματα. Συγκεκριμένα:

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΗ

Λήγουν οι προθεσμίες:

-- Για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Για επίδοση των προτάσεων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου Πρωτοδικείου. Συγκεκριμένα, πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην πρόταση υποψηφιότητας αναγράφονται: Ονομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ιδιότητα (επάγγελμα) και η ακριβής διεύθυνση του προτεινόμενου. Στην πρόταση υποψηφιότητας επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνονται: Σε ποιου δήμου το Μητρώο Αρρένων ή το δημοτολόγιο είναι γραμμένος ο υποψήφιος, ημερομηνία και χρονολογία γέννησής του, ότι δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και ότι δεν υπέβαλε ούτε αποδέχτηκε πρόταση υποψηφιότητας σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Στα νέα υποδείγματα προτάσεων υποψηφιότητας και υπεύθυνων δηλώσεων υποψηφίων θα προστεθεί: Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

-- Της επίδοσης στον πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου και κατάθεσης στην υπηρεσία της παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κλπ., από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας. Οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικά για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι υποβάλλουν εγγράφως και επιδίδουν την παραίτησή τους με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου, πριν από τη μέρα της ανακήρυξής τους. Η πιο πάνω παραίτηση υποβάλλεται επίσης εγγράφως και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία που υπηρετεί ο παραιτούμενος.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΗ

Ενεργείται η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών από τα αρμόδια Πρωτοδικεία σε δημόσια συνεδρίασή τους. Χρειάζεται προσοχή ώστε το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του κάθε υποψηφίου να εκφωνηθεί σωστά. Αν εκφωνηθεί λαθεμένα πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση, ώστε να διακοπεί η εκφώνηση και να διορθωθεί το τυχόν λάθος. Γι' αυτό είναι απαραίτητο κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων να παραβρίσκεται στο Πρωτοδικείο ο πληρεξούσιος του Κόμματος μαζί με δικηγόρο, ως πληρεξούσιοι των υποψηφίων. Αν μπορούν να παραβρίσκονται και υποψήφιοι.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών (των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες και των βουλευτών Επικρατείας).

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΗ

Ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας του κάθε νομού, των εκλογικών τμημάτων.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την παράδοση από τα κόμματα στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την παράδοση από τα κόμματα στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org