Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συμβούλιο μετά τη Σύνοδο του Σικάγου

Ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε πως η χώρα του μελετά προσεχτικά τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20-21 Μάη στο Σικάγο. Οπως τόνισε: «Οι αποφάσεις του Σικάγο θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη φάση μπορούμε να αναφέρουμε πως δεν υπήρχαν μεγάλες εκπλήξεις στη Σύνοδο».

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως η Ρωσία δεν έχει την ίδια άποψη με το ΝΑΤΟ σε όλα τα ζητήματα. «Είμαστε δεσμευμένοι για την προοδευτική ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου με τις χώρες του ΝΑΤΟ σε οποιεσδήποτε συνθήκες και για οποιαδήποτε ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για τα οποία έχουμε διαφορές. Ενα από αυτά τα δύσκολα ζητήματα είναι η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο, σχετικά με τη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Αμπχαζίας - Γεωργίας - Νότιας Οσετίας». Η ρωσική πλευρά εκφράζει «λύπη και ανησυχία» σχετικά με τα συμπεράσματα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου. Συμπεράσματα, που επιμένουν στη γραμμή στήριξης της Γεωργίας, στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και καλούν την τελευταία να επανεξετάσει τη θέση της για την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας θεωρούν πως οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ σχετικά με τη Γεωργία «θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην εξεύρεση τρόπων για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το δεύτερο «καυτό» θέμα είναι τα σχέδια για τη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο Σικάγο για το ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δε θα στοχεύει τη Ρωσία είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ομως οι σχετικές πολιτικές δηλώσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν από μόνες τους μια βάση για συνεργασία», υπογράμμισε ο Λουκασέβιτς. Η Ρωσία, που επιδιώκει τη δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, καλεί το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει την εποχή του «ψυχρού πολέμου». Ο Λουκασέβιτς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σίγουροι πως η διορατική και διαφανής πολιτική που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των πραγματικά ισότιμων και αμοιβαίου σεβασμού σχέσεων, καλύτερα απ' όλα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της ασφάλειας και της σταθερότητας στον ευρωατλαντικό χώρο. Καλούμε τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ρωσία - ΝΑΤΟ να κάνουν την επιλογή τους υπέρ τέτοιας πολιτικής, οριστικά απορρίπτοντας τα στερεότυπα και τις φοβίες μιας περασμένης εποχής».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ