Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ
Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ αύριο Δευτέρα 28 Μάη, με αποφάσεις των ΔΣ των Ενώσεων και Ομοσπονδιών του χώρου. Στην απεργία συμμετέχουν και τα ταξικά συνδικάτα Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, τα οποία - όπως και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ - καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 11.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

«Δεν έχουμε καμία αυταπάτη», τονίζουν τα ταξικά συνδικάτα. «Οι εργοδότες εδώ και αρκετά χρόνια επιδιώκουν να χτυπήσουν τις ΣΣΕ. Τους στέκονται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας αξιοποιούν παλιούς και νέους νόμους και προχωρούν σε καταγγελίες των συμβάσεων. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να κάνουν πιο φθηνή την εργατική μας δύναμη, ελπίζοντας να ξεπεράσουν την κρίση τους. Δε θέλουν να έχουν οι εργάτες συγκροτημένα δικαιώματα. Θέλουν ισοπεδωμένους μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η λεγόμενη από κάποιους υγιής επιχειρηματικότητα.

Τα ψέματα τέλειωσαν. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η σαπίλα που φέρνει, χτυπάει το κάθε λαϊκό σπίτι. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην την έχει αγγίξει η ανεργία, η υποαπασχόληση, τα ελαστικά ωράρια, η εκ περιτροπής εργασία. Η ακρίβεια, τα χαράτσια, οι συνεχείς φόροι έχουν γονατίσει όλους τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να βγουν σωστά συμπεράσματα για τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Η οποία δεν οφείλεται στα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, όπως λένε διάφοροι, αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης. Δεν υπάρχουν σωτήρες που θα μας σώσουν πηγαίνοντας βόλτες στην Ευρώπη! Εμείς πρέπει να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από το ταξικό μας συνδικάτο. Μέσα από σωματειακές επιτροπές, από επιτροπές αγώνα στη δουλειά και στο χώρο κατοικίας».

Με ταξική ενότητα και συσπείρωση

«Με ταξική ενότητα και συσπείρωση σε κάθε χώρο δουλειάς σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. «Η υποταγή και η "εργασιακή ειρήνη", το πετσόκομμα των δικαιωμάτων όχι μόνο δεν γλιτώνουν τους εργαζόμενους από τη σφοδρή επίθεση, αλλά στρώνουν το έδαφος για συνεχή χτυπήματα σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Καμιά αυταπάτη! Οποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις και τα μετεκλογικά μαγειρέματα, η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί, νέα μέτρα θα προστεθούν στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να ορθώσουν εμπόδια στην εφαρμογή τους, να καταργήσουν στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να βαδίσουν στο δρόμο των εργαζομένων στα Ποτά και στα Ναυπηγεία που συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία υπέγραψαν κλαδικές και τοπικές συμβάσεις εργασίας χωρίς μειώσεις, με προστασία όλων των εργαζομένων, παλιών και νέων, ακύρωσαν στην πράξη τη μετενέργεια. Ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα μας, ούτε ένα ευρώ μείωση στο μισθό μας - αυξήσεις ιδιαίτερα στα χαμηλά κλιμάκια».

Εμπόδιο οι συμβιβασμένες ηγεσίες

Με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διατρανώσουν την απόφασή τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα και παραμερίζοντας τις εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες «σωματείων» και Ομοσπονδιών του χώρου. Που με τη στάση τους στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη του κινήματος. Που καλούν μεν σε απεργία, αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν να συσκοτίζουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και τη διέξοδο. Που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να περάσουν με ύπουλο τρόπο το συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση στο όνομα τάχα της αποφυγής των χειρότερων που έρχονται. Και γι' αυτό κάνουν λόγο για «επιχειρούμενη(!) εκ μέρους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας αποδόμηση κάθε εργασιακού δικαιώματος» και δηλώνουν υποκριτικά ότι οι εργοδότες «θα μας βρουν απέναντί τους δυναμικά, αν επιχειρήσουν να τορπιλίσουν την ισχύ, υπόσταση και την ανανέωση των ΣΣΕ, με προώθηση υποδεέστερων ατομικών συμβάσεων», όταν σχεδόν σε όλες τις αστικές εφημερίδες και τους σταθμούς έχουν επιβληθεί ήδη - με την ανοχή τους - ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση κατακτήσεων. Που, αποπροσανατολίζοντας, κατηγορούν τους εργοδότες γιατί ...«ακολουθούν τις επιταγές της τρόικας και των κυβερνήσεων» και γιατί ...«απαξίωσαν όχι μόνο την εργασία και την κοινωνική προσφορά μας, αλλά χρεοκόπησαν - πλουτίζοντας οι ίδιοι - τις επιχειρήσεις τους και την ενημέρωση των πολιτών». Ενώ φτάνουν στο σημείο να καλέσουν τις εργοδοτικές οργανώσεις «να σταματήσουν τον χωρίς αρχές ανταγωνισμό μεταξύ τους» και «να προσέλθουν με σοβαρότητα στο τραπέζι» και μάλιστα όχι μόνο για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και «για μια ουσιαστική συζήτηση για την υπέρβαση της κρίσης των ΜΜΕ», δηλαδή για μια συμφωνία εργασιακής ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ