Σάββατο 26 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγγενείς προτάσεις με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα ζητάει κι αυτή να «παγώσουν» τα μέτρα του Ιούνη και να παραταθεί ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής με το μνημόνιο

Το χαρτί της «ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου παίζει μπροστά στις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ενισχύσει τα εκβιαστικά διλήμματα, με στόχο την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού με βάση το νέο δίπολο.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, εντός και εκτός μνημονίου, είναι σαφέστατη δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ, που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά από τον Α. Σαμαρά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, επικοινωνιακά, σε πρώτο πλάνο, αναδεικνύει τα συμπληρωματικά «αναπτυξιακά» μέτρα που αφορούν την ενίσχυση ρευστότητας και τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ορισμένα μέτρα που έχουν να κάνουν με την παράταση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και την λήψη υποτυπωδών μέτρων για να μην κυλήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση τα θύματα της κυρίαρχης πολιτικής.

Ολες αυτές οι τροποποιήσεις, που δεν αγγίζουν στο ελάχιστο το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, αποσκοπούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού συστήματος και των συνολικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η πρόταση που παρουσίασε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» των αποφάσεων του Ιούνη, όπως έκανε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά (στον «Σκάι»), «οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι κάτι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να διαχειριστούν διαφορετικά την ελληνική πραγματικότητα, καθώς δε θέλουν σε καμία περίπτωση η διάχυση της κρίσης να απειλήσει την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, η καταγγελία του μνημονίου αποτελεί εύκολο όρο και αυτό που απαιτείται είναι όχι αλλαγή του Μνημονίου, αλλά μία νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη. «Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν πρέπει να υπάρχει για εμάς... Κάποιοι που το λένε έξω έχουν τους λόγους τους... Η ευθύνη για το εάν θα βγούμε εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», τόνισε. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να συζητηθεί με τους εταίρους στο διάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο», οπότε αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα για τη «διαπραγμάτευση» που θα επιδιώξει να θέσει η ΝΔ, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και ο αριθμός των ετών εφαρμογής του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι παράταση έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας τις συγγενείς προτάσεις όλων των κομμάτων της διαχείρισης.

Οπως είπε, «αυτό μπορεί να επιτευχθεί και να είναι πάνω από δύο χρόνια», ενδεχόμενο που άλλωστε αφήνει ανοικτό το νέο μνημόνιο. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από μια κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνει μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη στο 15%, η πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, η άρση των «εμποδίων» για την ανταγωνιστικότητα, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η δραστική μείωση του Δημοσίου.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς αναμένεται την ίδια ώρα να σηκώσει την πρόταση για τη δημιουργία «Ταμείου άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου», προβλέποντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες από την αντιλαϊκή θύελλα θα είναι πρωτοφανείς, κόντρα στα φούμαρα που πουλάνε στο λαό ότι θα ευημερήσει με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Σ' αυτό το πλαίσιο υιοθετεί την πρόταση του ΙΟΒΕ για επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, με κοινοτικούς πόρους, σε δύο ή τρία χρόνια.

Σήμερα πραγματοποιείται η εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με στόχο να επισφραγιστεί και επίσημα η συμμαχία με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη και να ενισχυθεί ο «κεντροδεξιός πόλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικές μπαρούφες(2012-06-08 00:00:00.0)
Συνένοχοι στο ταξικό έγκλημα διαρκείας(2011-11-02 00:00:00.0)
Φουλ αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τα πυροτεχνήματα(2011-07-05 00:00:00.0)
Φούμαρα «επαναδιαπραγμάτευσης»(2011-06-01 00:00:00.0)
Επιπλέον μέτρα πίσω από τις αντιμνημονιακές μάσκες(2011-05-03 00:00:00.0)
«Βουλωμένο γράμμα» διαβάζει(2010-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ