Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Στα πρόθυρα «καταστροφικού λιμού»

ΡΙΑΝΤ.--

Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε ως άμεση βοήθεια η αντιπροσωπεία της Υεμένης στη διεθνή σύνοδο των δωρητών της, που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών ελλείψεων σε βασικές υποδομές, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας στην οποία βυθίζεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων συγκρούσεων με μεγαλύτερο, πλέον, το «μέτωπο» με τους ισλαμιστές στο νότο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και επτά ανθρωπιστικών οργανώσεων, η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος της πλήρους αποσταθεροποίησης και μιας ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής, κυρίως λόγω πείνας.

Οπως επισημαίνεται στις εκθέσεις του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο είναι η αδυναμία των περισσότερων Υεμενιτών, πλέον, να προμηθευτούν τρόφιμα και να θρέψουν τα παιδιά τους. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, που μπορεί να υπολείπονται της πραγματικότητας όπως σημειώθηκε, το 44% των 10 εκατομμυρίων Υεμενιτών είναι σοβαρά υποσιτισμένο (με τα 2,5 εκατομμύρια να χρειάζονται άμεση βοήθεια) όπως και το 1/3 των παιδιών.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3,25 προσφέρθηκαν από τη Σ. Αραβία, η οποία έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει σταθερή η Υεμένη ως γειτονική χώρα που βρίσκεται στο «μαλακό της υπογάστριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκληση ΟΗΕ για ανάκληση των αμερικανικών κυρώσεων(15/1/2021)
Αναχαίτιση πυραυλικών επιθέσεων από την Υεμένη(22/2/2020)
Εκατομμύρια άνθρωποι στην εξαθλίωση(2/2/2018)
Τεράστιες ελλείψεις σε νερό, καύσιμα, τρόφιμα(30/6/2015)
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις(17/2/2000)
Νέο εξαμηνιαίο ανθρωπιστικό πρόγραμμα(16/6/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org