Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σε τροχιά το ιδιωτικό μεταγωγικό Dragon

Η στιγμή της εκτόξευσης
Η στιγμή της εκτόξευσης
Υστερα από δύο αναβολές της εκτόξευσης λόγω τεχνικών προβλημάτων, σε τροχιά τέθηκε την περασμένη Τρίτη, το πρώτο διαστημικό σκάφος ιδιωτικής εταιρείας, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), στον οποίο μεταφέρει περίπου 600 κιλά προμηθειών. Πρόκειται για το σκάφος Dragon (Δράκος) της εταιρείας SpaceX, που εκτοξεύτηκε με τη βοήθεια του προωθητικού πυραύλου Falcon 9 (Γεράκι) κατασκευασμένου επίσης εξολοκλήρου από την ίδια εταιρεία. Ηταν η τρίτη στη σειρά επιτυχής εκτόξευση με πύραυλο Falcon και η πέμπτη επιτυχής με όλα τα μοντέλα πυραύλων της SpaceX.

Πρόκειται για ένα βήμα προς την άμεση αξιοποίηση από τα μονοπώλια της επένδυσης λαϊκού πλούτου που έχει γίνει από τα κράτη που συμμετείχαν στην κατασκευή του ΔΔΣ. Βεβαίως έμμεση εκμετάλλευση από μεγάλες επιχειρήσεις της κρατικής δραστηριότητας στο Διάστημα γίνεται εδώ και δεκαετίες, με την εμπορική εφαρμογή τεχνολογιών που χρηματοδοτήθηκαν από τη NASA και τις κρατικές υπηρεσίες αεροδιαστημικής των άλλων χωρών και τεχνολογιών που προέκυψαν από τα πειράματα που γίνονται σε τροχιά.

Το σκάφος της SpaceX, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έκανε ελέγχους των συστημάτων του και μανούβρες προετοιμασίας για την προσέγγιση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένο να γίνει ένα κοντινό πέρασμα του Dragon από τον ΔΔΣ (κοντινό με την αστρονομική έννοια, αφού θα περνούσε 2,5 χιλιόμετρα μακριά) και την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί η πρώτη απόπειρα σύνδεσης με τον σταθμό, με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ΔΔΣ, που θα συλλάβει το σκάφος από ειδική καταπακτή για να το φέρει στην κατάλληλη θέση.


Σε πρώτο πλάνο ένα παροπλισμένο Διαστημικό Λεωφορείο της NASA και στο βάθος το αποτύπωμα στο φωτογραφικό φακό (με μακράς διάρκειας λήψη) από την εκτόξευση του ιδιωτικού διαστημικού σκάφους

CRAIG RUBADOUX

Σε πρώτο πλάνο ένα παροπλισμένο Διαστημικό Λεωφορείο της NASA και στο βάθος το αποτύπωμα στο φωτογραφικό φακό (με μακράς διάρκειας λήψη) από την εκτόξευση του ιδιωτικού διαστημικού σκάφους

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.spacex.com, «Discover»


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org