Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Ζητούν επανασχεδιασμό συμβάσεων σε «λευκό χαρτί»

Αύριο η πρώτη απάντηση την εργοδοτική πρόκληση, με τη στάση εργασίας στην οποία προχωρούν κλαδικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» ενάντια στη μείωση μισθών
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» ενάντια στη μείωση μισθών
Μέσα σε συνθήκες σφοδρής επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα, με την εργοδοσία να τα απαιτεί όλα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες καλούνται να συμμετάσχουν καθολικά - αποφασιστικά στην αυριανή 4ωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Η αυριανή κινητοποίηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς, χτες, στη δεύτερη συνάντηση για την κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, οι εργοδότες άνοιξαν τα χαρτιά τους ζητώντας μεσοσταθμική μείωση 15% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της Σύμβασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός με βάση την πρόταση των εργοδοτών από τα 918 ευρώ πέφτει στα 815 ευρώ.

Οι εργοδότες μάλιστα εμφανίζονται να κάνουν και χάρη στους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους τους οποίους έχουν τσακίσει με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, καθώς το ποσοστό μείωσης που προτείνουν - όπως άλλωστε γράφουν και στο κείμενο θέσεων που κατέθεσαν - είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει μετά τη λήξη της μετενέργειας με βάση τα όσα προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική Σύμβαση στο εμπόριο λήγει το 2013.

Ενδεικτική άλλωστε των ορέξεων της εργοδοσίας για σάρωμα κάθε κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων είναι η δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων ότι «για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: Επανασχεδιασμός σε "λευκό χαρτί", επαναπροσδιορισμός "εφ' όλης της ύλης", επανέναρξη μιας ισχυρής κλαδικής σύμβασης του εμπορίου και επαναφορά της επεκτασιμότητας».

Για τις «δυσκολίες των επιχειρήσεων» αγωνιά η ηγεσία της ΟΙΥΕ

Το έδαφος για τις εργοδοτικές απαιτήσεις καλλιεργεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, δηλαδή οι παρατάξεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και της ΠΑΣΚΕ, που έχοντας τους εργαζόμενους στη γωνία «διεκδικούν» το πάγωμα των μισθών, παίρνοντας υπόψη τους «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις». Δηλαδή, την ανάγκη των επιχειρηματιών να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και τώρα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η πλειοψηφία διαπραγματεύεται με τους εργοδότες τελικά για τους εργοδότες, με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς καμία προσπάθεια για την οργάνωση του κλάδου απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) απέναντι σε εργοδοσία αλλά και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ κατέθεσε το ολοκληρωμένο διεκδικητικό της πλαίσιο με αίτημα αιχμής την υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ χωρίς ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και στα μεροκάματα και κάλυψη των απωλειών. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου, κ.λπ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «απέναντι στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας και στη "ρεαλιστική πρόταση" της ΟΙΥΕ, εμείς απαντάμε με ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, με μαζικοποίηση των σωματείων και αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της». Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας.

Στις δεκάδες μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής χτες προστέθηκαν τα σωματεία Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων σε: Μεσσηνία, Λάρισα, Τρίκαλα και Ρόδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ