Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη - βρόχος στο λαό

Τα όσα συζητήθηκαν στη χτεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πρέπει να αποτελέσουν πηγή συμπερασμάτων για το λαό μπροστά στην κάλπη. Σε γενικές γραμμές, η Σύνοδος επιβεβαίωσε ότι:

  • Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ μαίνονται και μεγαλώνουν, όσο βαθαίνουν η καπιταλιστική κρίση και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της. Καθόλου τυχαία, ενώ μιλάνε για μέτρα ανάπτυξης, με τα οποία θα ξεκολλήσουν τάχα την ΕΕ και την Ευρωζώνη από την κρίση, διαρρέουν σενάρια για φυγόκεντρες τάσεις και μια διαφορετική Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι όποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται κάθε φορά, είναι πρόσκαιρος και γρήγορα ξεπερνιέται από τις ραγδαίες εξελίξεις.
  • Λιτότητα και ανάπτυξη είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες στο λεξιλόγιο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Ολοι οι αρχηγοί κρατών διαβεβαίωσαν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια και συμπληρωματικά να προωθηθούν μέτρα για την ανάπτυξη. Ακόμα και οι διακηρύξεις του Ολάντ ότι δε θα ψηφίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας αν δε συμπληρωθεί με μέτρα ανάπτυξης, γίνονται από τη σκοπιά της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων της γαλλικής αστικής τάξης και όχι για το καλό του λαού. Η Γαλλία, όπως και η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης, είναι σε κρίση. Η Γερμανία έχει αναιμική ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη θέση των γαλλικών επιχειρήσεων στον ενδοευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι καπιταλιστές αν δεν πάρουν κρατικό χρήμα δεν κάνουν επενδύσεις. Αυτό εμποδίζεται από το δημοσιονομικό περιορισμό. Από εκεί προκύπτει όλος ο καυγάς. Ταυτόχρονα, ο Ολάντ όχι μόνο διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τους στόχους για μείωση των χρεών και των ελλειμμάτων στη χώρα του, αλλά καλεί και την Ελλάδα να φανεί απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.
  • Τα μέτρα για την ανάπτυξη συνοψίζονται επί της ουσίας σε μερικά δισ. κρατικών και τραπεζικών εγγυήσεων για την αναθέρμανση έργων σε τομείς κερδοφόρους για το κεφάλαιο. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι σ' αυτά τα έργα θα απασχολούνται με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, σε συνθήκες που θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο όσο η κρίση βαθαίνει. Κανένα από τα βάρβαρα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα δεν καταργεί η συμπλήρωση με μέτρα για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις θα οξύνει τους ανταγωνισμούς για το ποια μονοπώλια θα το ξεκοκαλίσουν και το λογαριασμό που θα τον πληρώσει ο λαός.
  • Οι συνέπειες από την ανάπτυξη που προπαγανδίζουν θα είναι τόσο επώδυνες για το λαό, ώστε η ΝΔ, που προαλείφεται για κεντροδεξιά κυβέρνηση, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου που θα απαλύνει τις επιπτώσεις από την ανεργία και την εξαθλίωση που θα μεγαλώσουν. Από τη μια, δηλαδή, μιλάνε για «ανάπτυξη» που θα σώσει το λαό και από την άλλη ετοιμάζουν υποτυπώδη μέτρα για τα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, που περιμένουν ότι θα πολλαπλασιαστούν με τα μέτρα που ετοιμάζουν.

Καμιά αυταπάτη δε χωράει. Η ανάπτυξη που αποφασίζει η ΕΕ είναι αυτή που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Κουβέλης. Ο λαός δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο περιμένοντας λύση από την ΕΕ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Λύση μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος, διαλέγοντας τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με ισχυρό ΚΚΕ στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ