Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Παιχνίδια εντυπώσεων με τις Συλλογικές Συμβάσεις

Χαιρετίζει τον «κοινωνικό διάλογο» που ζητάει και ο ΣΕΒ και επικεντρώνει σκόπιμα στη «μετενέργεια»

Τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αν. Ρουπακιώτη επισκέφτηκε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ζητώντας του δημαγωγικά να αναστείλει «την εφαρμογή μέτρων που μειώνουν συντάξεις και μισθούς (...) να παγώσει η άρση της μετενέργειας». Σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τη συζήτηση στη διάρκεια και το καθεστώς της «μετενέργειας», κρύβοντας ότι η υπεράσπιση των ΣΣΕ συνδέεται πρώτα απ' όλα με την ενίσχυση της πάλης, ώστε να υπογράφονται ικανοποιητικές Συμβάσεις, με βάση τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι η «μετενέργεια» αφορά το διάστημα (σήμερα είναι 3 μήνες από 6 που ήταν) μετά το οποίο, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει για τους εργαζόμενους (παλιούς και νέους) μόνο το βασικό κλαδικό μισθό και τα τέσσερα επιδόματα (τέκνων, ωριμάνσεων, σπουδών, επικινδύνου εργασίας) σε ατομικό επίπεδο, εφόσον προϋπάρχουν. Αυτό όμως συμβαίνει αν η σύμβαση λήξει ή καταγγελθεί. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων, κάτι που οι υπέρμαχοι της «μετενέργειας» κρύβουν.

Οπως κρύβουν και ότι αυτή η μάχη μπορεί να έχει αποτέλεσμα, όπως απέδειξε η κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν (μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και απεργίες) οι εργαζόμενοι σε ποτά - αναψυκτικά, χωρίς καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων για ένα χρόνο, ενώ με τη σύμβαση αυτή θα αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη ο νόμος - έκτρωμα για προσλήψεις νέων εργαζομένων (μέχρι 25 ετών) με 511 ευρώ μεικτά.

Υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου»

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας τον ενημέρωσε σε ό,τι αφορά στην καταβολή συντάξεων ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι τις εκλογές να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα». Την ίδια ώρα που ο ΣΕΒ καλούσε εκ νέου σε «κοινωνικό διάλογο» για τσάκισμα του μέσου μισθού, ο Αλ. Τσίπρας, κατά δήλωσή του, εξέφραζε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Α. Ρουπακιώτης για «συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς σ' αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στο μνημόνιο το οποίο απέδωσε στο να «εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά, επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα στη χώρα» και στο πλαίσιο της προεκλογικής προπαγάνδας εξέφρασε την πρόθεσή τους «να καταργήσουμε όλους τους νόμους του μνημονίου (...) και αυτή την υπόσχεσή μας θα την κάνουμε πράξη».

Πρόκειται για δημαγωγία του χειρίστου είδους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με την εξουσία της αστικής τάξης, που έχει ανάγκη τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίων, ούτε με την ΕΕ, της οποίας τη στρατηγική εξειδικεύουν τα μνημόνια. Αλλωστε, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ευθαρσώς πως στόχος είναι η αναδιαπραγμάτευση και μόνη «κόκκινη γραμμή» η χρονική παράταση στην εφαρμογή των μέτρων.

Παίζοντας παιχνίδι εντυπώσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «εξ ονόματος όλου του ελληνικού λαού» να κατονομάσει ποια ήταν αυτά τα επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα που επέβαλαν στην τρόικα τη μείωση των μισθών, όπως δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την υπηρέτηση του γενικού συμφέροντος της αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας προσθέτει αυταπάτες περί «κακών» και «καλών» καπιταλιστών, αφού άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει υπέρμαχος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Διαπιστευτήρια στην ΕΕ

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στο Βερολίνο, σε ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής τους πρότασης, ανέφερε: «Αν από την αρχή είχε επιλεχθεί ένα άλλο πρόγραμμα που (...) θα βασίζονταν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, οι Ελληνες θα μπορούσαμε να παράξουμε πλούτο, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια». Ομολογεί δηλαδή ότι η πολιτική που σκοπεύουν να ασκήσουν, είναι διαχειριστική προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και επιφυλάσσει στο λαό το ρόλο του είλωτα, που θα αποπληρώνει εσαεί δάνεια που καρπώθηκαν οι καπιταλιστές, μαζί με τον πλούτο που παρήγαγε.

Στην ίδια ομιλία, κατέθεσε τα διαπιστευτήρια και στην Ευρωένωση, μιλώντας για την «ιστορική τους ευθύνη» να «αποτρέψουν την μετάδοση της ασθένειας σε όλη την Ευρώπη», αφού όπως είπε «είμαστε μια βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ