Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τύμπανα της Γης» στου Φιλοπάππου

«Ιερά τύμπανα της γης» θα ηχήσουν στις 5 Ιούνη (9 μ.μ.), στο θέατρο «Δόρα Στράτου», στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου συναντώνται μερικοί από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες κρουστών από όλο τον κόσμο. Για τη συναυλία καταφθάνουν στην Αθήνα σπουδαίοι μουσικοί από την Αφρική, την Κούβα, την Ινδία, οι οποίοι θα συμπράξουν με Ελληνες μουσικούς σε μια μοναδική μουσική χορευτική γιορτή, όπου το κάθε σχήμα θα μυήσει το κοινό στις μουσικές παραδόσεις του, μέσα από τη μυσταγωγία του ρυθμού και της μελωδίας. Σε μια σκηνή θα ξεδιπλωθεί ένας σπάνιος δημιουργικός «διάλογος» πολλών μουσικών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές μουσικές κουλτούρες.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα και μουσικοί: Ινδία: Ram Kumar Mishra (κρουστά, τάμπλα), Reshma Srivastava (σιτάρ). Κούβα: «Κρουστά Bata» με τους Carlos Menendez (congas, bata), Akemis Teran Carrera (τραγούδι), «Groupo Inle». Σταύρος Νταντούς, Αγγελος Πολυχρόνου, Γιώργος Γληνός (χορωδία), Δήμητρα Μητσογιάννη (χορωδία), Περικλής Μπιτσόπουλος (χορωδία). Αφρική: Harouna Dembele (djembe & balafon), A. P. ensemble & friends: Αντώνης Παππαδόπουλος (Seli Kanou) (κρουστά), Δάφνη Ασημακοπούλου (ANASA - κρουστά), Θοδωρής Χιώτης (κρουστά), Νίκος Πολυχρονίδης (κρουστά), Ναράιαν Πρότιν (κρουστά), Κατερίνα Καρατζή (κρουστά, τραγούδι, χορός).

Ο Ηarouna Dembele κατάγεται από το Βobo Dioulasso της Μπουρκίνα Φάσο. Γόνος μουσικής οικογένειας μυήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στη μουσική παράδοση της χώρας του, αλλά και της γειτονικής Ακτής Ελεφαντοστού. Η πρόσβασή του στη γνώση των δύο μεγάλων παραδοσιακών σχολών (Manding και Ivory) σε συνδυασμό με τις βιρτουόζικες ικανότητές του στο djembe και το balaphon (είδη κρουστών) τον έκαναν το '94 πρώτο σολίστ στο γκρουπ «Yelemba d'abidjan» με το οποίο περιόδευσε σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μουσικούς του djembe παγκοσμίως και θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους δασκάλους του οργάνου.

Ο Ινδός Ραμ Κουμάρ Μίσρα (Ram Kumar Mishra) είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της τάμπλα και συνοδεύει μερικούς από τους πιο επιφανείς μουσικούς όπως ο Σιβ Κουμάρ Σάρμα, Παντίτ Τζασράτζ κ.ά. Γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια: ο παππούς του Παντίτ Ανοκελαλ Μίσρα ήταν σπουδαίος μουσικός τάμπλας, ο πατέρας του είναι φημισμένος κλασικός τραγουδιστής και δεξιοτέχνης του τούμρι (είδος τραγουδιού). Ο ίδιος μυήθηκε στην τέχνη της τάμπλας από τη μητέρα του, και στη συνέχεια τη διδάχτηκε από το θείο του, διάσημο παίκτη του οργάνου.

Η Ρέσμα Σριβάσταβα (Reshma Srivastava) γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών στη Βόρεια Ινδία. Μόλις έξι ετών άρχισε το μακρύ μουσικό ταξίδι με το σιτάρ, με δάσκαλο το θείο της, καθηγητή Satish Chandra - καλλιτέχνη από την παράδοση του Ραβί Σανκάρ. Με πτυχίο μάστερ στη μουσική και μια σειρά από σημαντικά βραβεία, έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ινδία και τον κόσμο.

Ο Κουβανός Κάρλος Μενέντεζ (Carlos Menendez) σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Ματάνσας. Με σπουδές στα Κονσερβατόρια της Αβάνας «Escuela «Amadeo Roldan» και «Escuela National de Arte», απέκτησε το Δίπλωμα Διδασκαλίας Γενικών Κρουστών. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στα ντραμς και στα κρουστά σε διάφορες ορχήστρες της Κούβας, όπως η ορχήστρα «Yaguarimu». Αργότερα, συνεργάστηκε με την ορχήστρα «Maite y la Frontera», υπήρξε μέλος του συγκροτήματος «Luna Negra» έκανε δίσκους και περιοδείες στη Λατινική Αμερική και Ισπανία. Ως μέλος του συγκροτήματος «Imagen Latina» (παίζοντας ντραμς και timbales), έκανε περιοδεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου παρέμεινε 4 χρόνια και συμμετείχε στο συγκρότημα «All Stars del Palenque», με το οποίο και συνόδευσε πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες της λατινοαμερικάνικης μουσικής σκηνής.

(Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία: 12 ευρώ).


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org