Τετάρτη 23 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Κατά της απόφασης της ΡΑΕ για την «Αλουμίνιον»

Εναντίον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στρέφεται τώρα η ΔΕΗ, με αφορμή την απόφαση τής Αρχής με την οποία ορίστηκε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα η προσωρινή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προς την «Αλουμίνιον ΑΕ» του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η ΔΕΗ δηλώνει με χτεσινή ανακοίνωση, ότι «η Απόφαση αυτή ζημιώνει τη ΔΕΗ, υποχρεώνοντάς την να πουλά κάτω του κόστους και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής».

Η υπόθεση αποκαλύπτει τη σαπίλα της λεγόμενης «ελεύθερης» αγοράς. Η κυβέρνηση «απελευθέρωσε» τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης, των βιομηχανιών, αλλά δεν επιτρέπουν στη ΔΕΗ να τιμολογήσει με βάση τα στοιχεία που επικαλείται για τα κόστη της, τα οποία μάλιστα η ΡΑΕ φαίρεται να είναι έτοιμη να επανεξετάσει ως προς την ορθότητά τους! Οι βιομηχανίες προστατεύονται στο όνομα της εθνικής οικονομίας, αλλά όταν έρθει η ώρα για τα νοικοκυριά σε λίγους μήνες, οι αυξήσεις θα είναι υπέρογκες και κανείς από τους φορείς δε θα τρέξει να τα προστατέψει. Αντιθέτως, και η ίδια η ΔΕΗ θα κοιτάξει να βγάλει τα σπασμένα της κάθε «Αλουμίνιον» από το οικιακό τιμολόγιο! Αυτοί είναι οι «ευρωπαϊστές» κι αυτή η ΕΕ που οραματίζονται και φοβούνται μήπως χαθεί...

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ, υπογραμμίζει ότι η απόφαση της ΡΑΕ: Ανατρέπει το νομικό πλαίσιο της αγοράς και απαλλάσσει την «Αλουμίνιον» από κόστη που της αναλογούν. «Υιοθετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αγνοεί παντελώς τις τεκμηριωμένες επί του θέματος θέσεις της ΔΕΗ». Παραβλέπει τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, τα οποία η ίδια η ΡΑΕ έχει επιβεβαιώσει.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η τιμή που προσδιορίστηκε απέχει σημαντικά από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ των 72,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα που η ίδια η ΡΑΕ έχει εγκρίνει, ενώ είναι πολύ χαμηλότερη και από τη χρέωση των περίπου 62 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αντιστοιχεί στις μεταλλουργικές βιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ