Κυριακή 27 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι ενδιάμεσες κινήσεις

(α' μέρος)

Στο σκάκι 2 του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα (σελίδα 80) συναντάμε το θέμα «Οι ενδιάμεσες κινήσεις», οι οποίες επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της παρτίδας και συνήθως ανατρέπουν ριζικά την έκβαση της μάχης.

Ονομάζουμε γενικά «ενδιάμεσες» τις κινήσεις εκείνες που «παρεμβάλλονται» σε μια σχεδιασμένη, από την αρχή, σειρά κινήσεων που εξελίσσεται στη σκακιέρα. Και ενώ η προσχεδιασμένη σειρά κινήσεων φαινόταν υποχρεωτική («φορσέ») και για τις δύο παρατάξεις, οι ενδιάμεσες κινήσεις (μια ή περισσότερες) με την ξαφνική παρεμβολή τους δίνουν τελείως άλλη μορφή στη σκακιέρα. Αναρίθμητες παρτίδες - ακόμα και των μεγάλων παικτών - έχουν κριθεί με τις «ενδιάμεσες κινήσεις».

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε η παράταξη που πραγματοποιεί ένα συνδυασμό ή γενικότερα ότι εκτελούμε μια σειρά προσχεδιασμένων κινήσεων, οι οποίες - κατά τη γνώμη μας - είναι υποχρεωτικές, τόσο για εμάς όσο και για τον αντίπαλο. Στην περίπτωση αυτή ο αντίπαλος μπορεί να παρεμβάλλει μια «ενδιάμεση κίνηση» στη σειρά των κινήσεων που προσχεδιάσαμε και να δώσει έτσι στην παρτίδα διαφορετική εξέλιξη απ' αυτή που περιμέναμε.

Σ' άλλες περιπτώσεις είναι δυνατό να είμαστε εμείς η παράταξη που πραγματοποιεί την «ενδιάμεση κίνηση» δημιουργώντας έτσι αιφνιδιασμό στα σχέδια του αντιπάλου. Παίζοντας την «ενδιάμεση κίνηση» αποβλέπουμε ή στο να ανατρέψουμε την προσχεδιασμένη σειρά κινήσεων του αντιπάλου ή να δώσουμε ιδιαίτερη «αιχμή» στο δικό μας συνδυασμό, στη δική μας δηλαδή προσχεδιασμένη ενέργεια, αιφνιδιάζοντας πάλι τον αντίπαλο.

Γενικά, οι έννοιες «ενδιάμεση κίνηση» και «αιφνιδιασμός» συμβαδίζουν. Καλά θα ήταν, βέβαια, να φροντίζετε να αιφνιδιάζετε εσείς τον αντίπαλο και όχι εκείνος εσάς! Στη θέση του διαγράμματος, την έκβαση του αγώνα έκρινε μια «ενδιάμεση κίνηση», την οποία είδε μόνο ο παίκτης που έπαιζε με τα λευκά! Τα μαύρα δέχθηκαν να προκύψει αυτή η θέση, γιατί προσχεδίασαν την εξής σειρά κινήσεων: 1. Πγ6 δγ6 2. η6 γ3 3. η7 γ2 4. η8=Β γ1=Β με ισοπαλία. Τα μαύρα όμως δεν είδαν ότι τα λευκά είχαν μια «ενδιάμεση κίνηση» 1. Πθ6+! Ρη2 2. Πγ6 δγ6 3. η6 γ3 4. η7 γ2 5. η8=Β+ Ρζ2 6. Βγ4 και 1-0! (Συνεχίζεται)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση στο αντίπαλο Ροκέ(26/6/2016)
ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ(12/1/2014)
Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΡΙΟΥ(8/3/2009)
Στρατηγικά θέματα(1/3/2009)
ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ(4/4/2004)
Ισπανική παρτίδα(4/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org