Κυριακή 20 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Εστησαν ατσάλινο τείχος με ταξική αλληλεγγύη στην απεργοσπασία

Περήφανα και με την πείρα των 200 ημερών αγώνα οι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετώπισαν με σθένος και αλληλεγγύη τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς

Η εργοδοσία του Μάνεση δε μπόρεσε να σπάσει το ατσάλινο τείχος της περιφρούρησης των χαλυβουργών
Η εργοδοσία του Μάνεση δε μπόρεσε να σπάσει το ατσάλινο τείχος της περιφρούρησης των χαλυβουργών
Απέναντι στην πλέον σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας του Μάνεση που έβαλε σε πλήρη λειτουργία όλους τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έχει στα χέρια του, βρέθηκαν τη βδομάδα που πέρασε οι απεργοί χαλυβουργοί, τη στιγμή μάλιστα που συμπλήρωναν 200 ολόκληρες ημέρες αγώνα που έχει συγκλονίσει όλη την εργατική τάξη της χώρας αλλά και διεθνώς. Οι απεργοί χαλυβουργοί απέδειξαν όμως για μια ακόμα φορά ότι διαθέτουν ατσάλινη ενότητα, αποφασιστικότητα και πλέον μεγάλη πείρα. Ετσι στάθηκαν περήφανα και αντιμετώπισαν όλους τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Ισχυρότατο όπλο όμως αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά αυτές τις κρίσιμες ημέρες και η πλατιά ταξική αλληλεγγύη και συμπαράσταση που εκφράστηκε στην πύλη του εργοστασίου. Και επειδή είναι σίγουρο ότι η εργοδοσία θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη «έφοδο» προκειμένου να τσακίσει αυτό τον ηρωικό αγώνα, θα πρέπει αυτή η αλληλεγγύη να αποκτήσει ακόμα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά.

Ολος ο εργατόκοσμος, οι απλοί άνθρωποι, οι νέοι πρέπει άμεσα με πρωτοβουλίες μέσα από σωματεία, συλλόγους, χώρους δουλειάς και γειτονιές να αναδείξουν ως μέγιστη ανάγκη να ισχυροποιηθεί η αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς ιδιαίτερα τούτες τις πλέον κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Εβαλε «λυτούς και δεμένους»


Η εργοδοσία φανερά πιεσμένη και στριμωγμένη από τον σκληρό ταξικό και κυρίως ενωμένο αγώνα των χαλυβουργών δε δίστασε τις περασμένες ημέρες να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες, μεγαλοδιευθυντάδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, αστυνομία και εισαγγελείς, ομολογώντας σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει τα πάντα για να σπάσει τον ηρωικό απεργιακό τους αγώνα.

Ετσι, νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ολόκληρη κουστωδία με διευθυντές και αρχηγό τον Γερμανό μεγαλοδιευθυντή του Μάνεση, Αντρέα Μέντζεν, έφτασε στην πύλη του εργοστασίου με καμιά 20αριά επίδοξους απεργοσπάστες να σέρνονται πίσω τους. Θρασύτατα αξίωσαν από τη μαζική περιφρούρηση να ανοίξει η πόρτα της εισόδου ...για όποιον θέλει να εργαστεί.

Συσπειρωμένοι οι χαλυβουργοί έχοντας στο πλευρό τους αλληλέγγυους πλήθος εκπροσώπους σωματείων και φορέων και απλού εργατόκοσμου έκαμψαν την αρχική σκληρή στάση των εκπροσώπων της εργοδοσίας. Υποχρέωσαν την είσοδο να περάσουν μόνο οι διευθυντές, οι οποίοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με το σωματείο που επανέλαβε το αίτημα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα κέρδη της επιχείρησης σύμφωνα και με τον ισολογισμό του 2011 αποδεικνύοντας τους προσχηματικούς ισχυρισμούς περί οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, κάμερες τηλεοπτικών σταθμών στήθηκαν περιμένοντας να καταγράψουν σκηνές μάχης απεργών με τα τσιράκια που συνεχώς προκαλούσαν, ενώ ο «ΣΚΑΪ» από ραδιόφωνο και τηλεόραση ωρύονταν ότι 100 εργαζόμενοι θέλουν να μπουν για δουλειά και τους εμποδίζουν 20 απεργοί!

Προκάλεσαν σύγκρουση!

Την Τρίτη η επίθεση εντάθηκε ακόμα περισσότερο καθώς τα τσιράκια του Μάνεση προχώρησαν σε ανοιχτές προκλήσεις επιδιώκοντας πάση θυσία να δημιουργήσουν σκηνικό σύγκρουσης επιτιθέμενοι στους απεργούς της περιφρούρησης. Τη μικροένταση θέλησαν να την εκμεταλλευτούν με κάμερα τηλεοπτικού σταθμού στήνοντας καβγά για τις ανάγκες τηλεοπτικής κάλυψης που συμπληρώθηκε από αστυνομία και ασθενοφόρο που κάλεσαν να μεταφέρει δήθεν «τραυματισμένο» απεργοσπάστη. Την ίδια στιγμή, το ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» «φιλοξενούσε» απεργοσπάστη που διαλαλούσε ότι 170 εργαζόμενοι θέλουν να πιάσουν δουλειά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στο φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής» να βοηθήσει να σπάσει η απεργία!

Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα επιδίωξε προκλητικά και την ποινική δίωξη με μηνύσεις που κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών ενάντια σε εννιά απεργούς -μεταξύ των οποίων και πέντε μέλη του ΔΣ του Σωματείου- ζητώντας να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία εναντίον τους. Και μόνο η είδηση σήμανε συναγερμό για τους χαλυβουργούς που πεισμωμένοι δυνάμωσαν την περιφρούρηση.

Μετά από έκτακτη ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ η πύλη του εργοστασίου πλημμύρισε από πλήθος κόσμου δημιουργώντας ένα ατσάλινο τείχος αλληλεγγύης στους απεργούς μέχρι αργά το βράδυ. Οι προκλήσεις της εργοδοσίας εκείνη την ημέρα εκφράστηκαν και με την αξίωση των διευθυντάδων να απομακρυνθούν από το χώρο της περιφρούρησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Γιάννης Γκιόκας, που βρέθηκαν εκεί δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος!

Με σθένος και με μεγάλη αλληλεγγύη, οι απεργοί απάντησαν και την επόμενη ημέρα Τετάρτη στις ίδιες προκλήσεις των επίδοξων απεργοσπαστών που και πάλι επιδίωξαν να στήσουν σκηνικό «σύγκρουσης» με τους απεργούς.

Γύρισαν την πλάτη στα παπαγαλάκια

Την Πέμπτη και συμπληρώνοντας 200 ημέρες απεργίας οι χαλυβουργοί έστειλαν αποστομωτικό μήνυμα στην εργοδοσία με την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου. Γύρισαν την πλάτη στα παπαγαλάκια του Μάνεση που στράφηκαν με λύσσα κατά των περήφανων απεργών χρησιμοποιώντας μέχρι και αντικομμουνισμό και μπόλικη λάσπη για το ΠΑΜΕ επειδή στηρίζει τους απεργούς.

Με μεγάλη πλειοψηφία (179 υπέρ έναντι μόλις 53 κατά) ενέκριναν το διοικητικό απολογισμό που καλούσε σε συνέχιση του ηρωικού αγώνα που δίνουν και ταυτόχρονα αναδείκνυε ολοκληρωμένα το πλαίσιο με το οποίο πρέπει να αντιπαρατεθούν γενικά με την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας των χαλυβουργών είχε σαν αποτέλεσμα, οι τρεις παρατάξεις που απαρτίζουν το απερχόμενο ΔΣ του σωματείου, στις εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη για την ανάδειξη νέου θα κατέβουν σε ένα ενιαίο και ενωτικό ψηφοδέλτιο. Τα αποτελέσματα της εκλογοαπολογιστικής υποχρέωσαν την εργοδοσία την επόμενη ημέρα να μην επαναλάβει τις προκλήσεις έξω από την πύλη της Χαλυβουργίας στην οποία δεν εμφανίστηκαν ούτε οι διευθυντές.


Γ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ