Κυριακή 20 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι είναι η μετενέργεια

Μετενέργεια σημαίνει ότι μετά τη λήξη ή την καταγγελία μιας ΣΣΕ, εφόσον δεν έχει υπογραφεί καινούρια για 3 μήνες (πριν το μνημόνιο ΙΙ 6 μήνες), οι όροι της σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε ισχύουν για τους ήδη εργαζόμενους και για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Μετά την πάροδο των 3 μηνών και εφόσον δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση, για τους ήδη εργαζόμενους ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μόνο το βασικό κλαδικό μισθό και τα τέσσερα επιδόματα (τέκνων, ωριμάνσεων, σπουδών, επικινδύνου εργασίας) σε ατομικό επίπεδο, εφόσον προϋπάρχουν. Για τις νέες προσλήψεις οι όροι έχουν σαν κατώτερο όριο την ΕΓΣΣΕ και όχι την κλαδική σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να μην αποδεχτούν μειώσεις στις αμοιβές τους (νομότυπες και μη) με οποιονδήποτε τρόπο, να βάλουν φρένο στους εκβιασμούς και στις απειλές της εργοδοσίας με όρους ταξικής αναμέτρησης, γιατί το βαρέλι δεν έχει πάτο. Αυτός ο δρόμος της σύγκρουσης συμβάλλει σε εξελίξεις προς όφελος του λαού και όχι οι λογικές του «ευρωμονόδρομου» και του ταξικού συμβιβασμού που σερβίρει πλουσιοπάροχα ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ