Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Δεσμευμένος με την ΕΕ και τους επιχειρηματίες

Το προφίλ του νέου «σωτήρα» του λαού περιφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις του. Προβάλλει το ρόλο του καλύτερου διαπραγματευτή - διαχειριστή, γιατί, όπως λέει, «έχει την στήριξη του λαού». Τις προάλλες, σε συνέντευξη στη ΝΕΤ με τον Στ. Κούλογλου μίλησε «για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση», ώστε «να πείσουμε τους εταίρους να αλλάξουν στάση» και να «τελειώσουμε συνολικά στην ΕΕ τις πολιτικές της λιτότητας». Στην «επαναδιαπραγμάτευση» και τη λύση που «πρέπει να είναι ευρωπαϊκή» συμπεριέλαβε «πολυμέρη διάσκεψη για το χρέος, ευρωομόλογα, πολιτικές ανάπτυξης».

Τις αντιφατικές απόψεις που ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημόνιο, πότε «κατάργηση», πότε «επαναδιαπραγμάτευση», πότε «ακύρωση», τα απέδωσε στο γεγονός ότι «ένα κόμμα από το 4% βρέθηκε στο 17% και αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες και πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και προσεκτικοί». Στο διά ταύτα σημείωσε με έμφαση ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια και θα συζητήσει με τους εταίρους», ενώ υπερασπίστηκε τη «συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».

Ολα αυτά δείχνουν την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Οι αντιφάσεις που εμφανίζει οφείλονται στην ίδια του τη στρατηγική που «πατάει σε δύο βάρκες», αφού καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να λυθούν λαϊκά προβλήματα, ενώ η Ελλάδα θα είναι στην ΕΕ και οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές θα έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία.

ο Α. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι θα «υπάρξει έλεγχος στο δημόσιο χρήμα» και θα «μπουν κανόνες στους επιχειρηματίες, γιατί η δημοκρατία έχει κανόνες». Πλασάρει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έναν «εξανθρωπισμένο καπιταλισμό», όπου δήθεν οι πλούσιοι θα μοιράζονται τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους. Ομως φιλολαϊκή ανάπτυξη με τα μονοπώλια στη θέση τους και μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Αν δεν υπάρξει σύγκρουση με το κεφάλαιο, αν δεν πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του για να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αν δεν απορριφθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή, αύξησε τις εισαγωγές και ξεκλήρισε τους φτωχούς αγρότες, δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία για το λαό.

Ο δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού απαιτεί κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ώστε τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο να τον καρπώνονται οι παραγωγοί του. Οποιος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των μονοπωλίων, είναι επικίνδυνος για το λαϊκό κίνημα, θέλει τον αφοπλισμό του και συμβάλλει στην απογοήτευση και την ήττα.

Τα περί «κυβέρνησης της αριστεράς που με τη στήριξη του λαού θα αλλάξει τα πράγματα», χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, θα φέρει μεγαλύτερη απογοήτευση και πισωγύρισμα στην ανάγκη που υπάρχει να ριζοσπαστικοποιηθεί η πάλη των εργαζομένων για να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν. Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα απαιτηθούν θυσίες από το λαό, αλλά αυτές θα είναι με δικαιοσύνη και δεν θα πηγαίνουν στους τοκογλύφους». Την ίδια στιγμή, το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης λέει ότι «στις τράπεζες πρέπει να μπει χρήμα... το χρήμα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το βάλουν οι ιδιώτες, άρα θα το βάλει το Δημόσιο, το κράτος, το οποίο και αυτό δεν έχει τα χρήματα, θα τα δανειστούμε... 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες... Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «σωτηρία» με τα μονοπώλια στην εξουσία, για «επαναδιαπραγμάτευση» στην ΕΕ και «ευρωπαϊκή λύση» παραπέμπουν κυριολεκτικά στη «δευτέρα παρουσία», αφού είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Τα παζάρια μεταξύ των αστών, που είναι φανερό ότι θα γίνουν στην ΕΕ και παγκόσμια, στο φόντο των αδιεξόδων στη διαχείριση της κρίσης, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο λαός έχει πείρα. Πρέπει να την αξιοποιήσει. Σπάζοντας την τρομοκρατία και τις αυταπάτες, να οργανώσει την πάλη του μέσα στην Ελλάδα, ενάντια στους εκμεταλλευτές του και τα κόμματά τους. Αυτό σημαίνει δυνάμωμα του ταξικού εργατικού κινήματος και ισχυρό ΚΚΕ, που θα μεταγγίσει τη δύναμή του πολλαπλάσια την άλλη μέρα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ