Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Λιτότητα και ανάπτυξη στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικός ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στις πρώτες δηλώσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Λιτότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που τσακίζει το λαό
Λιτότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που τσακίζει το λαό
Τις αυταπάτες περί δήθεν αλλαγής πλεύσης της ΕΕ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, που καλλιεργούν με ένταση τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», έρχονται να ξεσκεπάσουν με παταγώδη τρόπο οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται, θα πατάει πάνω στο τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων και στην εξαθλίωση των λαών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, χτες, επιβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, αποσαφηνίζοντας ότι η περιβόητη «επαναδιαπραγμάτευση» αφορά στη συμπλήρωσή του με ένα κεφάλαιο για την «ανάπτυξη», δηλαδή με μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. «Το δημόσιο χρέος είναι εχθρός» για τη Γαλλία, τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους όρους του δημοσιονομικού συμφώνου.

Οσον αφορά στην τροποποίησή του, διευκρίνισε με νόημα πως «αυτό που ειπώθηκε με σαφή τρόπο είναι ότι το σύμφωνο δεν θα επικυρωθεί υπό τη μορφή που έχει και ότι χρειάζεται η συμπλήρωσή του με ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη, με μία στρατηγική για την ανάπτυξη». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί στενά με τη γερμανική κυβέρνηση. «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε μόνοι μας. Είναι ανάγκη να εργασθούμε με όλους τους εταίρους μας, πρώτα με τη Γερμανία, αλλά οφείλουμε επίσης να σεβασθούμε πλήρως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Από το Ααχεν, δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα πρόσωπο», υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σ' αυτή την περίοδο κρίσης, έχουν ακόμη περισσότερο ανάγκη «μιας δημοκρατικής νομιμοποίησης». Ο ίδιος εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξελιχθεί προς μια «ευρωπαϊκή κυβέρνηση». «Εχουμε ανάγκη από ισχυρούς θεσμούς, με πολιτική νομιμοποίηση», επανέλαβε. «Διότι αν όλα μείνουν ως έχουν, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο τέλος» του ευρωπαϊκού σχεδίου, προειδοποίησε υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «το κλειδί για το μέλλον μας βρίσκεται στην Ευρώπη».

Σενάρια για την Ευρωζώνη

Σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τοποθετεί η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».

Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση, δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν τη βούλησή τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ντ. Χόουλεϊ, δήλωσε χτες ότι η αποστολή της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει «τεχνική προετοιμασία» για όλα τα ενδεχόμενα στην Ευρωζώνη, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα επανέλαβε πως «σεβόμαστε την πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή».

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ και την Ευρώπη, ισχυρίστηκαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και ο πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Αξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ροδρίγο ντε Ράτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ