Πέμπτη 17 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλαστά διλήμματα για λαϊκή χειραγώγηση

Καλεί σε «φιλελεύθερο ευρωπαϊκό μέτωπο» και διαπραγματεύεται με Μπακογιάννη και Μάνο

Τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, που υπηρετούν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού κατά πώς βολεύει το κόμμα του και τα γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, οξύνει προεκλογικά ο Αντ. Σαμαράς. Ταυτόχρονα, επιταχύνει τις διεργασίες με στόχο την ανάδειξη της ΝΔ ως εκφραστή του «φιλελεύθερου ευρωπαϊκού μετώπου», που θα αναλάβει να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Στο πνεύμα αυτό ήταν η δήλωση που έκανε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο: «Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία, να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, με αλλαγές που να γίνονται, σε μια Ευρώπη που και αυτή αλλάζει. Και από την άλλη, να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης, εκτός Ευρώπης, και της κατάρρευσης όσων είχαμε φτιάξει μέχρι σήμερα», υποστήριξε, αναπαράγοντας με λόγια το τρομοκρατικό ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Παράλληλα, εμφανίζει το κόμμα του ως εκφραστή του κεντροδεξιού ευρωπαϊκού πόλου και επιλέγει ως βολικό εκλογικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον παρουσιάζει ως «κεντροαριστερό αντιευρωπαϊκό πόλο», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να αποκρύψει ότι δεν κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους, αλλά στον ίδιο ευρωμονόδρομο.

Επειδή όμως η στοχοπροσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ευρωπαϊκή πορεία» είναι καταφανέστατη, οι βουλευτές της ΝΔ είτε ανακαλύπτουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "κρυφή ατζέντα" για αποχώρηση της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη», όπως ισχυρίστηκε ο Α. Σπηλιωτόπουλος, είτε αξιοποιούν διάφορες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή που έκανε χθες ο Μ. Γλέζος ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα είσαι ή δεν θα είσαι στο ευρώ, για μας το χρήμα δεν έχει πατρίδα», για να ενισχύσουν την εικόνα του δήθεν «αντιευρωπαϊκού» κόμματος.

Την επιλογή πάντως να ανοικοδομηθεί η διαχείριση στο δίπολο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους οι γαλάζιοι βουλευτές. «Εχει αλλάξει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και σίγουρα ο μεγάλος αντίπαλος για τη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ιδεολογικός αντίπαλος», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επανένωσης της κεντροδεξιάς, καλώντας να επιστρέψουν στη ΝΔ «στελέχη και κομματικοί συσχετισμοί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διαφοροποιηθεί, αλλά είχαν μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή και φιλελεύθερη ιδεολογική προσέγγιση».

Ηδη στην κατεύθυνση αυτή επιταχύνονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές επαφές κυρίως με το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη και του Στ. Μάνου, στις οποίες έχει εμπλακεί προσωπικά ο ίδιος ο Α. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη συγκρότηση ενός «κεντροδεξιού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου», αλλά μέχρι αργά χτες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη παζάρια για τη μοιρασιά των εδρών και άλλες «λεπτομέρειες». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόταση του Α. Σαμαρά είναι να τεθεί η Ντ. Μπακογιάννη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ωστόσο η ίδια φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι καθόλου υποψήφια.

Θέση στην υπό ανασυγκρότηση κεντροδεξιά διεκδικεί και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ δεν έχει υπάρξει καμία κρούση προς τον Γ. Καρατζαφέρη, με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να επισημαίνουν ότι «αν δεν επιστρέψουν η Ντόρα και ο Μάνος, μόνος του ο Καρατζαφέρης δεν χωράει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ