Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δεδομένο το πλαίσιο της αντιλαϊκής στρατηγικής

Η όποια συζήτηση για «ανάπτυξη» και αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα

Ανάπτυξη σημαίνει πρώτα και κύρια τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων διαμηνύουν, ο καθένας με τον τρόπο του, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ενόψει της σημερινής συνάντησής τους.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου τόνισε χτες ότι στην αντίληψη που έχει η Α. Μέρκελ για την ανάπτυξη, προτεραιότητα έχουν «οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας», δηλαδή η κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ώστε να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Από την πλευρά του, ο Φρ. Ολάντ έχει διακηρύξει τη στοχοπροσήλωσή του στη «στρατηγική ΕΕ-2020», συμφωνώντας απόλυτα με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που τσακίζουν την εργατική τάξη και εξαθλιώνουν τους λαούς.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ θα συναντηθούν για περίπου μια ώρα, χωρίς να υπεισέλθουν στις λεπτομέρειες των θεμάτων που θα θιγούν, σύμφωνα με την καγκελαρία. Οσον αφορά το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, υπενθύμισε χτες για άλλη μια φορά ότι η Γαλλία πρέπει να περιοριστεί σε αυτό που έχει υπογραφεί.

«Οι νοοτροπίες εξελίσσονται και η ευρωζώνη πρέπει να τα καταφέρει συνδυάζοντας λιτότητα και ανάκαμψη. Αν δεν υπάρχει λιτότητα, οι αγορές πανικοβάλλονται και μας οδηγούν στην καταστροφή. Ομως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ελπίδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιο ντι Ρούπο, σε συνέντευξή στη «Λε Μοντ».

Κοροϊδεύουν και εκβιάζουν

Στο μεταξύ, μ' ένα μπαράζ δηλώσεων προσαρμοσμένο στην επιδίωξή τους να επιταχυνθεί η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και να θωρακιστεί ο ευρωμονόδρομος, που όλοι πλην του ΚΚΕ υπηρετούν, αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας τοποθετούνται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Αθήνα θα προχωρήσει, εφόσον η Ελλάδα θα δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Η υπόθεση της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον ταμπού, αλλά «νομίζω ότι είναι καλύτερα για την Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ», συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή σε γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής κατά ένα έτος. «Πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις», είπε, εστιάζοντας προφανώς την «εξυπνάδα» στον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν να ξεγελάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το ενδεχόμενο «επανεξέτασης» των όρων του μνημονίου σε έξι βασικά σημεία, αφήνουν ανοιχτό στελέχη της Κομισιόν, σύμφωνα και με δημοσίευμα της «Real News». Απαριθμώντας αυτά τα σημεία, η εφημερίδα κάνει λόγο για παράταση κατά ένα έτος (έως το τέλος του 2015) της προθεσμίας για τη μείωση των ελλειμμάτων, νέα αναδιάρθρωση του χρέους, με κούρεμα των δανείων και του επίσημου τομέα, διατήρηση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, ανάσχεση των μειώσεων ή και την αποκατάσταση ορισμένων συντάξεων, συγκράτηση των μισθών στο δημόσιο τομέα και μείωση του μέσου φορολογικού βάρους για τους μισθωτούς.

Πρόκειται για μέτρα που είτε βρίσκονται στην ατζέντα εδώ και καιρό, όπως η επέκταση του κουρέματος και η παράταση στη μείωση του ελλείμματος, είτε αφορούν πλευρές μόνο της ολομέτωπης επίθεσης, που όχι μόνο δεν αλλάζουν τη γενική τάση πτώχευσης του λαού, αλλά επιπλέον θα «μονταριστούν» με τέτοιο τρόπο, ώστε τα λαϊκά νοικοκυριά να τα χάσουν από άλλη τσέπη.

Παζάρευαν έξοδο από το 2009;

«Ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ (...) όμως είναι προφανώς σημαντικό η χώρα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», είπε από την πλευρά της Κομισιόν η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.

«Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος, υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, σε συνέδριο που οργανώθηκε στην Φλωρεντία, βλέποντας να ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Στην αποκάλυψη, τέλος ότι η Ελλάδα «εξέτασε σοβαρά» το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ, ακόμη και στα αρχικά στάδια της κρίσης, προχώρησε ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 έως το 2011, Ρ. Πάρκερ, σε συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο «Sky News». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση προσκάλεσε οικονομολόγους -ανάμεσά τους και Αργεντινούς ειδικούς που είχαν γίνει μάρτυρες της υποτίμησης της χώρας τους- και συμπέρανε ότι μία τέτοια κίνηση δε θα ωφελούσε την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ