Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Βάση» της ανάπτυξης το τσάκισμα των λαών

Ολες οι προτάσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής συγκλίνουν σε μέτρα και χρήμα υπέρ του κεφαλαίου

«Στοχευμένα» σε συγκεκριμένους τομείς και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι τα «αναπτυξιακά μέτρα» που σχεδιάζουν να εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο στις 23 του μήνα. Βάση της «ανάπτυξης» πάντως αποτελεί η πλήρης υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», που τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις και βουλιάζουν τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αυτό ακριβώς φρόντισε να υπενθυμίσει για ακόμα μια φορά χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι απορρίπτει την ιδέα μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημόσιου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική «θα μας οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης». Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι «μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία (...) Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε».

Η Α. Μέρκελ δήλωσε ακόμα ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως «μία καταστροφική υπερχρέωση» και «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Η επίλυση των προβλημάτων αυτών «δε θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε.

Το στόχο της «ανάπτυξης» που τσακίζει το λαό υπηρετεί και η πρόταση που έκανε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι «να εξαιρεθούν για ένα διάστημα τριών ετών οι (δημόσιες) επενδύσεις από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο». Ο Μόντι, συμμετέχοντας σε συνέδριο στη Φλωρεντία, εξήγησε ότι «η εξαίρεση αυτή θα πρέπει να αφορά σε συγκεκριμένους τομείς, όπως, για παράδειγμα, των ευρυζωνικών τεχνολογιών». «Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πρέπει να φοβάται τις ιταλικές προτάσεις για την ανάπτυξη, διότι δεν παρακάμπτουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά αντιθέτως ευνοούν χρήσιμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, η διαδικτυακή πύλη euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «η ΕΕ μελετά ένα Σχέδιο Μάρσαλ που θα είναι ουδέτερο ως προς το χρέος», αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προτάσεις που προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Μία ιδέα αφορά την πληρωμή των υπαρχόντων δανείων που έχουν συνάψει οι εθνικές δημόσιες διοικήσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πληρωμή θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική εξαίρεση και να μην έχει επίπτωση στο έλλειμμα των κρατών μελών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος που παραμένει απλήρωτο στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα μπορούσαν να καταβληθούν χωρίς καθυστερήσεις, θα σήμαινε μία τεράστια ένεση ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κάτι τέτοιο, σχολιάζει το δημοσίευμα, θα ήταν πολύ κοντά στην ιδέα για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», πιο κοντά από άλλες ιδέες που έχουν κατατεθεί, όπως η ενίσχυση της δανειακής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ