Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουμε τα χέρια μας και του λαού ελεύθερα

-- Πόσο ρεαλιστικό θεωρείτε το σενάριο που κυκλοφορεί και στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε, να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο μοχλό διαμόρφωσης ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κεντροαριστερού πόλου; Κι αν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, ποιες θα είναι οι συνέπειες, θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό; Θα αλλάξει η πολιτική;

-- Η εκτίμησή μας αυτή δεν βασίζεται σε παραπολιτικά ή σε αυτό που πάρα πολλοί το λένε, αλλά μπορεί κανείς να πει ότι το λένε για λόγους πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή για λόγους αδειάσματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βλέπουμε αντικειμενικά το πρόγραμμά του. Αυτά που λέει τώρα. Δεν κάνω τώρα αναλύσεις. Λέει θα καταργήσω, θα κάνω, θα φτιάξω, αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ. Δεν απαντάει καν στο ερώτημα, αν, έστω ένα στα εκατό, σε διώξουν απ' την Ευρωζώνη, τι θα κάνεις; Εμείς, όπως είδατε προεκλογικά, απαντούσαμε σε όλα τα σενάρια, ακόμα κι αν δεν πιστεύαμε ότι αυτό το σενάριο μας αφορά.

Τι πάει να κρύψει ότι θα κάνει; Δηλαδή, να την φέρει στην ΕΕ; Μου θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε θα διώξω τις βάσεις, αλλά μην το βάζετε τώρα γιατί πρέπει να τους την φέρω. Πώς θα έφευγαν οι αμερικάνικες βάσεις, χωρίς να το ξέρουν οι ΗΠΑ; Ετσι μόνες τους θα φεύγανε; Σε ένα βράδυ;

Λοιπόν, βλέπουμε αν θέλετε και τα ρεύματα που υποστηρίζουν, τις κοινωνικές δυνάμεις - μέρος των κοινωνικών δυνάμεων, δεν λέω όλες τις κοινωνικές δυνάμεις - που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά. Βλέπουμε στελέχη μέσα απ' το σύστημα που τον στηρίζουν μαχητικά. Και αυτά τα βλέπουμε και κάτω στη βάση. Και σε μηχανισμούς κ.λπ. υπάρχει μια ροή τώρα. Ροή ανθρώπων του συστήματος προς τα εκεί. Σου λέει, με αυτόν μπορούμε έστω να κερδίσουμε χρόνο, αν μπορούν να ανασυνταχθούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία. Είναι πολιτική εκτίμηση και δεν έχει να κάνει με συνωμοτικά σχέδια.

Και ο ίδιος, ως κυβέρνηση, δεν μπορεί να μην ενσωματωθεί. Αφού δέχεσαι να είσαι κυβέρνηση μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, είναι αδύνατον να μην ενσωματωθείς. Δεν μπορεί να κάνεις παρτιζάνικο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Δεν μπορεί να λέει «έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, θα τα καταφέρω». Εδώ δεν τα κατάφεραν κυβερνήσεις που αναδείχτηκαν μέσα από λαϊκό ξεσηκωμό. Πάρτε την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Θα τα καταφέρει μια κυβέρνηση επειδή πήρε ας πούμε ένα υψηλό ποσοστό και ενδεχομένως παίρνει και το μπόνους και κάνει κυβέρνηση; Και παίρνει και τίποτα βουλευτές που θα φεύγουν από τα άλλα κόμματα και κάνει κυβέρνηση.

Θα τα καταφέρει; Εχει προετοιμάσει το λαό για μια τέτοια σύγκρουση; Και μόνο που δεν έχει προετοιμάσει το λαό, θα ενσωματωθεί. Κι εμάς σε μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν δεμένα τα χέρια μας, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Το κοκαλάκι της νυχτερίδας έχουμε; Δεν μπαίνουμε, για να είναι ελεύθερα τα χέρια μας τα δικά μας και του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ