Κυριακή 13 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«JUICE»
Ευρωπαϊκή αποστολή στο Δία

Ο δορυφόρος του Δία Γανυμήδης
Ο δορυφόρος του Δία Γανυμήδης
Μετά την εγκατάλειψη από την αμερικανική NASA της κοινής αποστολής στο Δία που σχεδίαζε από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο τελευταίος αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας τροποποιημένης αποστολής με τον ίδιο προορισμό. Η αρχική αποστολή, που ονομαζόταν «Λαπλάς» (από το όνομα του μεγάλου μαθηματικού), πήρε - τουλάχιστον προσωρινά - το όνομα «JUICE» (από τα αρχικά στα αγγλικά του Εξερευνητής των Παγωμένων Φεγγαριών του Δία).

Η αποστολή, που εκτός απροόπτου θα εκτοξευτεί το 2022, θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2030, με σκοπό να το εξερευνήσει ως αρχέτυπο δορυφορικού συστήματος αέριου γίγαντα πλανήτη. Το σύστημα αυτό μοιάζει με το ηλιακό σύστημα σε μικρογραφία, με πολλά στοιχεία που χρειάζονται παραπέρα διερεύνηση, όπως οι δεκάδες δορυφόροι, πολλοί απ' αυτούς ακανόνιστου σχήματος, η μαγνητόσφαιρα, η ατμόσφαιρα και οι δακτύλιοι του πλανήτη. Ιδιαίτερα θα μελετηθεί ο δορυφόρος Γανυμήδης, που διαθέτει μαγνητικό πεδίο ενδεικτικό της ύπαρξης ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, καθώς και η αλληλεπίδραση του τοπικού του περιβάλλοντος με την ισχυρή μαγνητόσφαιρα του Δία.

Το αυτόματο σκάφος της αποστολής, βάρους 5 τόνων, θα πραγματοποιήσει κοντινά περάσματα από δύο ακόμα δορυφόρους, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, που επίσης ενδέχεται να έχουν ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια. Η ύπαρξη υγρού νερού θεωρείται προϋπόθεση για την εμφάνιση ζωής σε έναν πλανήτη ή δορυφόρο, ακόμα και σε συνθήκες ψύχους. Το συνολικό κόστος της αποστολής αναμένεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ