Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραπλανούν για να κρύψουν τη συμφωνία τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επαναδιαπραγμάτευση, απαγκίστρωση, καταγγελία του μνημονίου. Αυτές οι περίφημες λέξεις που τάχα αναδεικνύουν τις δήθεν βαθιές διαφορές μεταξύ των λεγόμενων αριστερών και δεξιών, μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση, η Δημοκρατική Αριστερά για απαγκίστρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία. Αυτούς τους λεκτικούς ακροβατισμούς τους συνοδεύουν από μια σειρά υποσχέσεις σαν τον πολιτικάντη Μαυρογιαλούρο στη γνωστή ελληνική ταινία.

Ομως οι διαφορές τους δεν είναι τόσο βαθιές, όσο θέλουν να τις εμφανίσουν. Ολοι τους συμφωνούν σε δύο πολύ βασικά ζήτηματα. Οποια λύση προτείνουν είναι εντός του καπιταλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συμφωνώντας σε αυτό οι όποιες διαφορές τους δεν έχουν καμιά αξία για τους εργαζόμενους. Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει ένας διακρατικός οργανισμός που λειτουργεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. Στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού έχουν εδώ και 20 χρόνια -και με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ- ληφθεί αποφάσεις οι οποίες σήμερα γίνονται πράξη και μέσα από τα μνημόνια, ή και χωρίς μνημόνια σε άλλες χώρες - μέλη της που στηρίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Γερμανία δεν έχει μνημόνιο, αλλά 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν μισθό 400 ευρώ.

Επομένως, η συμφωνία αυτών των κομμάτων για την Ευρωπαϊκή Ενωση αναδεικνύει ότι όσοι καταγγέλλουν το μνημόνιο δεν προβάλλουν φιλολαϊκή πολιτική. Υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά του μνημονίου είναι σα να λες «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org