Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ευημερία με δάνεια!

Τι λείπει σήμερα από τις λαϊκές οικογένειες, τους μικρούς επιχειρηματίες, τα μικρομάγαζα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες; «Δάνεια», είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Στρατούλης είπε, χτες το πρωί, στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM: «Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Πρόσθεσε ότι έως «σήμερα τα χρήματα των πολιτών χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών», και αναρωτήθηκε: «Δεν πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην αγορά; Να δοθούν δάνεια στις επιχειρήσεις, στο λαό;».

Είναι γνωστό πως το κεφάλαιο των τραπεζών δεν αποτελείται μόνο από τις λαϊκές αποταμιεύσεις - καταθέσεις, αλλά και από ίδια κεφάλαια, αλλά και κεφάλαια άλλων επιχειρήσεων. Είναι επίσης γνωστό ότι τα κεφάλαια των τραπεζών βασική αποστολή έχουν να χορηγούν δάνεια για επενδύσεις, βεβαίως και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. «Οι τράπεζες θα λειτουργούν με αναπτυξιακό, κοινωνικό χαρακτήρα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω και του συγκεκριμένου στελέχους του. Πράγματι, οι τράπεζες θα δανειοδοτούν τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις ιδιωτικές, όπως είπε και ο Δ. Στρατούλης, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας μερικές μέρες πριν από τις εκλογές μίλησε στη ΝΕΤ για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και για προσέλκυση ξένων επενδυτών γι' αυτό και πρόβαλε την ανάγκη να αλλάξουν οι νόμοι ώστε να επενδύουν οι καπιταλιστές χωρίς να «λαδώνουν».

Είναι επίσης μέγα ψέμα και κοροϊδία ότι οι τράπεζες είναι ή μπορεί να γίνουν ...φιλανθρωπικά ιδρύματα. «Κοινωνικό χαρακτήρα» θα έχουν οι τράπεζες να εμπορεύονται χρήμα, για να κερδίζουν ακόμη περισσότερο χρήμα και να ενισχύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες; Θα δανείζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν επενδύσεις, για να βγάζουν κέρδος. Με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και όπου θεωρεί ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος ότι θα βγάλει πιο γρήγορα το μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό έκαναν και αυτό κάνουν. Ταυτόχρονα, δανείζουν και τα λαϊκά στρώματα, επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Θα δανείσει τα μικρομάγαζα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αντεπεξέλθουν σε αυτά τα νέα δάνεια, όταν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και θα «τα παίρνουν όλα» τα μεγάλα πολυκαταστήματα;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org