Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συγχαρητήρια μηνύματα για τη μάχη του ΚΚΕ στις εκλογές

Πλατιά αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου του Κόμματος στην οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού

Συγχαρητήρια μηνύματα για το αποτέλεσμα που πέτυχε και την μάχη που έδωσε το ΚΚΕ στις εκλογές της 6ης Μάη, καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ, από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Στο μήνυμά της, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ισπανία παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις του αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων και έχουμε συνειδητοποιήσει την πολιτική και ιδεολογική ισχύ του ΚΚΕ σε πολλές περιπτώσεις καθώς και την υποστήριξη που έχει από τις λαϊκές μάζες. Τα αποτελέσματα των εκλογών το επιβεβαιώνουν δεδομένου και ότι το ΚΚΕ αντιμετώπισε πολλαπλές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσον αφορά τις σταθερές θέσεις του. Επιθέσεις που είχαν ως στόχο την υποβάθμιση της μοναδικής πολιτικής δύναμης που είχε καταθέσει τη μοναδική πραγματική πρόταση υπέρ των εργαζομένων και της εργατικής τάξης, την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ΚΚΕ κατόρθωσε να κρατήσει αλλά και να αυξήσει τις δυνάμεις του».

Στο μήνυμά του το ΑΚΕΛ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ενισχύει περαιτέρω τη δύναμη του ΚΚΕ, αποτελεί ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων προς το Κόμμα σας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη καμπή της ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο αγωνιστικός ρόλος του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία είναι πέρα για πέρα βαρυσήμαντος. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο ρόλος θα παραμείνει πρωτοποριακός. Ως ΑΚΕΛ για ακόμη μια φορά επαναβεβαιώνουμε την αδελφική μας αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες σας και στους αγώνες του ελληνικού λαού για κοινωνική πρόοδο και ευημερία».

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας σημειώνει: «Η προεκλογική πάλη ήταν εξαιρετικά σκληρή και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ορθότητα του Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν, που θεωρούσε ότι οι κομμουνιστές αντιπαρατίθενται με όλα τα αστικά κόμματα μαζί! Παράλληλα, οι εκλογές δείξανε για άλλη μια φορά ότι η κρίση και η χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων, από μόνες τους, δεν αποτελούν εγγύηση για την πολιτική τους αφύπνιση και το πέρασμα με το μέρος των κομμουνιστών. Σε περιόδους κρίσης η αστική τάξη ρίχνει στις μάζες, που υποφέρουν, διάφορες συνταγές απλών λύσεων των προβλημάτων με τη μορφή ακροδεξιών εθνικιστικών θεωριών, καθώς και οπορτουνιστικών, μικροαστικών και ριζοσπαστικών αριστερών εναλλακτικών. Οι κομμουνιστικές δυνάμεις δεν αυξάνονται όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά συμπληρώνονται με συνειδητούς αγωνιστές, που εντάσσονται στην οργανωμένη ταξική πάλη. Η ανάπτυξη αυτής της πάλης είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί τις λαϊκές μάζες στη νίκη επί της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και οι κομμουνιστές δεν μπορούν να στρίψουν από αυτό το δρόμο, ανταλλάσσοντας τις δυσκολίες της πάλης με έναν επιπλέον αριθμό βουλευτικών εδρών ή με κάποιες θέσεις σε κεντροαριστερές αστικές κυβερνήσεις ή σε λεγόμενες λαϊκές κυβερνήσεις».

Συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε και η Ενωση Κομμουνιστών της Τσεχίας (KSM), όπου εκφράζεται η «εκτίμηση και ο σεβασμός για τις σταθερές πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, της ανάλυσής του και οργανωτικής του δουλειάς» και σημειώνεται ότι απόδειξη αυτής της θέσης αντανακλάται στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Τέλος, με επιστολή του το Διεθνές τμήμα του ΚΚ Ιρλανδίας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς το ΚΚΕ, τα μέλη του και τους οπαδούς του «που πάλεψαν σκληρά για την προώθηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης της Ελλάδας καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» και σημειώνει ότι το ΚΚΕ «αποτελεί παράδειγμα για την εργατική τάξη της Ιρλανδίας και σε όλη την ΕΕ» ειδικά για την επερχόμενη περίοδο, που θα σημάνει «νέο γύρο επιθέσεων από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά μονοπώλια».

Συγχαρητήρια μηνύματα έχουν αποστείλει ακόμα η Ενωση Γάλλων Κομμουνιστών, η Ενωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας, το Λιβανέζικο ΚΚ και το Παλαιστινιακό ΚΚ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org