Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επίθεση κατά του γραφείου του προσωρινού «πρωθυπουργού», Αμπντουραχίμ αλ Κάιμπ, εξαπέλυσαν ένοπλοι, πρώην μαχητές των δυνάμεων που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Καντάφι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι ένοπλοι διεκδικούν τη «χρηματική ανταμοιβή» που τους είχε υποσχεθεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Δε διευκρινίστηκε αν εντός του γραφείου βρισκόταν ο Α. Κάιμπ.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-- «Κόκκινη προειδοποίηση» εξέδωσε η Ιντερπόλ για τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, σουνίτη Τάρικ αλ Χασέμι, ο οποίος καταζητείται από τη σιιτική κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι ως ύποπτος για οργάνωση «ταγμάτων θανάτου» κατά των πολιτικών του αντιπάλων, και κυρίως σιιτών. Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά από αίτημα της Βαγδάτης. Ο Χασέμι έχει βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ, που ελέγχεται από τους Κούρδους.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στον αέρα βρίσκεται η πραγματοποίηση συνόδου για τη σταδιακή κήρυξη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη καθώς τόσο οι αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όσο και το Ιράν πιέζουν να υπάρξει εισαγωγικό κείμενο όπου να αναφέρεται ξεχωριστά το Ισραήλ ως η μοναδική χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα στην περιοχή χωρίς ποτέ να έχει γίνει αντικείμενο ελέγχου, κάτι που δε δέχεται το Ισραήλ, αλλά ούτε οι ΗΠΑ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Επίσημη πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Ουάν Τζιαμπάο, τον αντιπρόεδρο Λι Κεγιάνγκ, τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Γου Μπάνγκουο και επιχειρηματίες. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι η σύσφιξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων καθώς οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών ανήλθαν πέρσι στα 8,22 δισ. δολάρια ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μετά τις ΗΠΑ εμπορικός εταίρος της Κολομβίας με επενδύσεις που φτάνουν στα 1,3 δισ. δολάρια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι νιγηριανές αρχές απέλυσαν χτες περίπου 800 γιατρούς νοσοκομείων της πόλης Λάγος επειδή απεργούσαν διεκδικώντας «παράνομα» μισθολογικές αυξήσεις για τρεις βδομάδες. Κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν ήδη 400 νεαροί ειδικευόμενοι γιατροί...

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η διμερής οικονομική συνεργασία και η άρση των εμποδίων για την ενίσχυσή της βρέθηκε στο επίκεντρο των προχτεσινών συνομιλιών των πρωθυπουργών Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιουμπλιάνα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Από επίθεση ισλαμιστών με όλμους σε σπίτια κατοίκων της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, σκοτώθηκαν χτες επτά άμαχοι, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ