Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανυπόστατη η εκτίμηση περί δηλητηρίασης του Λένιν

Ο ρώσος επιστήμονας, Γιούρι Λοπούχιν, διευθυντής του ρωσικού ερευνητικού ινστιτούτου φυσικο-χημικής ιατρικής, που έχει ασχοληθεί με τη νόσο, το θάνατο και τη διατήρηση της σορού του Β.Ι. Λένιν, χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμη την εκδοχή του θανάτου του Βλαντιμίρ Λένιν από δηλητηρίαση, που πρόσφατα διατυπώθηκε σε επιστημονική διάσκεψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ). Εκεί ο νευρολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, Χάρι Βίντερς, και ο Ρώσος ιστορικός Λεβ Λουριγιέ, παρουσίασαν τη μελέτη τους με θέμα τους θανάτους διάσημων ανθρώπων. Οπως δήλωσαν, η εκδοχή για τη δηλητηρίαση του Λένιν έχει το δικαίωμα να υπάρχει τόσο από την ιατρική όσο και από ιστορική άποψη. Μάλιστα, ο Λουριγιέ δεν απέκλεισε πως ο Λένιν θα μπορούσε να πέσει «θύμα» του Στάλιν, τονίζοντας ότι ο Λένιν φαινόταν σε καλή κατάσταση μερικές ώρες πριν από το θάνατό του, μέχρι που ξαφνικά άρχισε να έχει έντονους σπασμούς, «κάτι ασυνήθιστο για κάποιον που υπέστη εγκεφαλικό».

Οι εκτιμήσεις αυτές αναδημοσιεύτηκαν στη χώρα μας στις παραμονές των εκλογών της 6ης Μάη από διάφορες αστικές εφημερίδες κι έδωσαν την ευκαιρία για αντικομμουνισμό.

Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ο Λοπούχιν δήλωσε πως παρόμοιες υποθέσεις είναι «φαντασίες», επειδή «δεν υπάρχουν αποδείξεις περί δηλητηρίασης». Ο ίδιος σημείωσε πως «ο Λένιν πέθανε από την αρτηριοσκλήρυνση λόγω υπερκόπωσης, όπως επιβεβαιώνουν οι εικόνες του εγκεφάλου, ιστολογικές τομές, είναι σαφές, πως δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες εκδοχές». Η πεποίθηση του Ρώσου επιστήμονα εξηγείται από το γεγονός ότι προσωπικά μελέτησε τον εγκέφαλο του ηγέτη του σοβιετικού κράτους. Ο Λοπούχιν, σχολιάζοντας το ιστορικό γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνουν ορισμένα ντοκουμέντα, ότι ο Λένιν απευθύνθηκε στο Στάλιν λέγοντάς του: «αν χειροτερεύσω πολύ, δώστε μου δηλητήριο», σημειώνει πως αυτό από μόνο του δεν επιβεβαιώνει πως υπήρξε δηλητηρίαση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ