Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτό σε όλα τα παζάρια για συγκυβέρνηση

Παράλληλα με το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργάζεται και άλλα εναλλακτικά σχέδια

Ανοιχτά άφησε χτες όλα τα ενδεχόμενα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, ο Ε. Βενιζέλος, θέτοντας ως μοναδικούς όρους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΕΕ. Ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Αλ. Τσίπρα, φρόντισε με δηλώσεις του, χτες, να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, και τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επιτευχθεί μια «μίνιμουμ συμφωνία» για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» για να μη μείνει η χώρα «ακυβέρνητη». Η Ιπποκράτους σημείωνε χτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχτεί ακόμα και πρωθυπουργό «από το χώρο της αριστεράς» και ότι δεν επιδιώκει συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση.

«Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ. Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών».

Αυτό δήλωσε χτες ο Ε. Βενιζέλος επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο αφενός να αξιοποιήσει τη δεδομένη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ για παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και αφετέρου να συμμετάσχει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στη διασπορά αυταπατών για «διαπραγμάτευση» των όρων της βαρβαρότητας που σηματοδοτεί η εφαρμογή προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να «διαπραγματευτεί και να διαπραγματευτεί σκληρά προς όφελος της πατρίδας», να «κρατήσει την όρεξή της για έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές».

Με τους πυλώνες, δηλαδή, του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που από κοινού υπηρετούν σοσιαλδημοκράτες, «κεντροαριστεροί» και οπορτουνιστές σπέρνοντας κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι με «διαπραγματεύσεις», «καλύτερη διαχείριση» και χωρίς να θιγεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, μπορούν να ευημερήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αλλα σενάρια για συγκυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται και «εναλλακτικό» σχέδιο συγκυβέρνησης στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος ετοιμάζεται να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό που «θα προέρχεται από το χώρο της αριστεράς».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία Βενιζέλου θα υλοποιηθεί είτε κατά τη διάρκεια της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από τον Κ. Παπούλια, είτε στην τελική συνάντηση που θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς που έχουν λάβει διερευνητική εντολή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι παρά τη στήριξη που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση», που, όπως υπογράμμιζαν, «προϋποθέτει τουλάχιστον τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org