Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζυμώσεις για συγκρότηση «κεντροδεξιού» πόλου

Σηκώνει πλαστά τείχη με τις άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, σηματοδοτώντας την κατεύθυνση που έχει η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι κεντροδεξιά - κεντροαριστερά, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά αν η στρατηγική τους υπηρετεί το κεφάλαιο ή το λαό
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι κεντροδεξιά - κεντροαριστερά, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά αν η στρατηγική τους υπηρετεί το κεφάλαιο ή το λαό
Ρόλο βασικού στυλοβάτη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό, διεκδικεί για το κόμμα του ο Α. Σαμαράς, εμφανιζόμενος ως εγγυητής της «πολιτικής σταθερότητας» του αστικού συστήματος και της διασφάλισης της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργεί ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο» και σε «αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο», επιφυλάσσοντας για το κόμμα του ηγετικό ρόλο στο πρώτο και συσκοτίζοντας ότι οι δυνάμεις που προσπαθεί να εντάξει στο δεύτερο κάθε άλλο παρά ομογενείς και αντιευρωπαϊκές είναι. Με το βλέμμα σε πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνη, επιδιώκει ταυτόχρονα να διευκολύνει τις προσπάθειες για επανένωση της «κεντροδεξιάς».

Προτεραιότητα πάντως για την ηγεσία της ΝΔ είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας που θα εφαρμόσει τα άγρια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν κλείνει τελείως την πόρτα σε πιθανή στήριξη κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας - στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ' όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της», τόνισε χαρακτηριστικά, διακηρύσσοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προκύψει κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις χτεσινές δηλώσεις του «κάνει το παν για να μην σχηματιστεί κυβέρνηση» και πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας». Προκειμένου να στηρίξει τα πλαστά μέτωπα που κατασκεύασε, χαρακτήρισε «ακρότητες που οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ» τις επιμέρους διαχειριστικές προτάσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «η λογιστική έρευνα του χρέους». Επιπλέον υποστήριξε ότι «οι επανακρατικοποιήσεις που προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του δεν γίνονται πουθενά και επιπλέον δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει».

Από την άλλη, απέρριψε την αξίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πίσω την υπογραφή που είχε βάλει στην επιστολή του προς την τρόικα για την υλοποίηση του νέου μνημονίου, δηλώνοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να το κάνω», γιατί «μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στην διάλυση της Ελλάδας». Κατασκευάζοντας βολικά, πλην όμως πλαστά μέτωπα, υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντι-ευρωπαϊκό μέτωπο», για να πει ότι «απέναντί του θα βρει το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο».

Στο εσωτερικό του κόμματος, το οδυνηρό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 18,85%, χάνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από το 2009, πυροδοτεί διεργασίες. Στελέχη του κόμματος πίεζαν χτες να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προς την πλευρά της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, του προέδρου της Δράσης Στ. Μάνου, αλλά και του προέδρου του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θ. Τζήμερου.

Την επιστροφή των παραπάνω, αλλά και του Γ. Καρατζαφέρη στη ΝΔ ζήτησε ο Α. Σπηλιωτόπουλος. Πρωτοβουλία «για επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης», αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ και εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του, προανήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος τάχθηκε παράλληλα υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από τον Α. Τσίπρα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org