Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Μέχρι 25% συμμετοχή για τα απαραίτητα φάρμακα

Ολοένα και πιο δραματικές οι συνέπειες για την ίδια τους τη ζωή από τις συνεχείς περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Εως και 25% συμμετοχή θα πληρώνουν πλέον για τα απαραίτητα φάρμακα χρόνια πάσχοντες με δραματικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των πιο φτωχών. Στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, καθώς τα φάρμακα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, γίνονται καθημερινά μαζικές περικοπές και των ελάχιστων παροχών στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Με υπουργική απόφαση, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με τη θεραπευτική κατηγορία, σε μια σειρά χρόνια πάσχοντες επιβάλλεται συμμετοχή στα φάρμακα που δεν σχετίζονται άμεσα με την ασθένειά τους. Ετσι, ενώ πριν ένας καρκινοπαθής έπαιρνε όλα τα φάρμακα με κάλυψη απ' το ταμείο του, τώρα μόνο όσα σχετίζονται άμεσα με την ασθένειά του θα τα παίρνει με μηδενική συμμετοχή. Αν για παράδειγμα, λόγω της χημειοθεραπείας, χρειάζεται παυσίπονα, φάρμακα για τα νεφρά, το στομάχι, τα οστά κλπ. θα βάζει από την τσέπη του έως και 25% της αξίας των φαρμάκων που χρειάζεται πέρα απ' τη χρόνια πάθηση.

Την ίδια ώρα αυξάνεται η συμμετοχή σε φάρμακα για μια σειρά ασθένειες, όπως:

  • Για χοληστερίνη η συμμετοχή αυξάνεται από 10% σε 25%.
  • Για στεφανιαία νόσο των καρδιοπαθών η συμμετοχή αυξάνεται από 10% σε 25%.
  • Οι ινσουλίνες για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από 0% σε 10%.

Για παράδειγμα, για ένα φάρμακο για χοληστερίνη ο ασθενής από 2,70 ευρώ που πλήρωνε θα πληρώνει 6,77 ευρώ. «Μας είπαν ότι από δω και στο εξής θα πληρώνουν οι νεφροπαθείς και οι αιμοκαθαιρόμενοι συμμετοχή 25% για τα απαραίτητα για μας "συνοδευτικά" φάρμακα», λέει στον «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας. Οπως εξηγεί, πρόκειται για φάρμακα απαραίτητα, όπως ο σίδηρος, μια βιταμίνη κατά της οστεοπόρωσης, αντιβιοτικά και αντιόξινα για το στομάχι. «Ο σίδηρος κοστίζει 95 ευρώ το κουτί, η βιταμίνη one A, 65 ευρώ το κουτί. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει από την αρχή του έτους όλα τα έξοδα μετακίνησής μας για τις αιμοκαθάρσεις. Εμένα συγκεκριμένα μου οφείλονται 6.000 ευρώ», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ