Κυριακή 4 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ογκολογικό Κηφισιάς και οι «λίστες σκοπιμότητας»

Στην επιστολή του ο κ. υπουργός αποδίδει τη λίστα στα ογκολογικά περιστατικά, στην καταστροφή του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, (ΓΟΝΚ) από το σεισμό της 7/9/99.

Εδώ ο κ. Παπαδόπουλος λέει τη μισή αλήθεια, για να κρύψει ένα μεγάλο ψέμα. Για να συγκαλύψει για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές και τις δικές του ευθύνες.

Οι λίστες υπήρχαν και πριν το σεισμό

Λίστες υπήρχαν και στο Ογκολογικό Κηφισιάς και στα άλλα δύο ογκολογικά της Αθήνας και πριν το σεισμό. Βεβαίως το ΓΟΝΚ υπέστη σοβαρές ζημιές.

Οι συνέπειες αυτές δε θα υπήρχαν αν έγκαιρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποκαταστήσει τις ζημιές από το σεισμό του '81 και είχαν θωρακίσει αντισεισμικά το κτίριο.

Το νοσοκομείο μπορεί να υπέστη ζημιές από το σεισμό, σταμάτησε όμως, τις λειτουργίες του με ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι αρνιόταν πεισματικά τη συνολική μεταφορά των υπηρεσιών του νοσοκομείου, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του στους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τις προτάσεις του σωματείου των εργαζομένων, αλλά και των μαζικών φορέων της περιοχής και όχι μόνο.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η μη λειτουργία του νοσοκομείου θα οδηγούσε στην αύξηση της λίστας αναμονής στα άλλα ογκολογικά νοσοκομεία, με κίνδυνο την υγεία των ασθενών, που έχουν ανάγκη από επείγουσα νοσηλευτική φροντίδα.

Η κυβέρνηση τούς γύρισε προκλητικά την πλάτη.

Η απάντηση του τότε υφυπουργού Υγείας ήταν κυνικότατη στα αιτήματα του σωματείου και των ασθενών. «Να πάνε όπου θέλουν», είχε πει. «Υπάρχουν κι αλλού γιατροί».

Η κυβέρνηση έλεγε ότι το καλοκαίρι του 2000 θα άρχιζαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου Ογκολογικού. Και το καλοκαίρι έφυγε και ο χειμώνας του 2001 φεύγει κι ακόμα ανέξοδες υποσχέσεις δίνονται.

Πλασματικές λίστες και κυβερνητική σκοπιμότητα

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο υπουργός ανακαλύπτει «πλασματικές λίστες» και «αδιαφανείς σκοπιμότητες».

Γράφει λοιπόν: «Πέρα απ' αυτό, θέλω να επισημάνω ότι οι λίστες είναι και "πλασματικές" σε ορισμένα νοσοκομεία ή κλινικές, κάτι εντελώς απαράδεκτο, αφού εξυπηρετούν αδιαφανείς σκοπιμότητες. Σ' αυτό συμβάλλει και η απουσία επαρκούς ενημέρωσης των ασθενών για τις εναλλακτικές λύσεις, που τους προσφέρονται σε άλλες, εξίσου καλές νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, λόγω της έλλειψης περιφερειακής συγκρότησης και συντονισμού των μονάδων υγείας. Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι εκτός από τα δύο πολύ γνωστά νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, το "Αγία Σοφία" και το "Αγλαΐα Κυριακού", υπάρχει και το "Παίδων Πεντέλης", με σύγχρονο εξοπλισμό και υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Η μονομερής ή και στρεβλή ενημέρωση των ασθενών, που τους κατευθύνει σε συγκεκριμένες κλινικές και γιατρούς, συχνά δημιουργεί λίστες αναμονής».

Τώρα ο υπουργός ανακαλύπτει «πλασματικές λίστες», που εξυπηρετούν, μάλιστα, «αδιαφανείς σκοπιμότητες».

Για όλα αυτά φταίνε και πάλι οι εργαζόμενοι και οι αδιαφανείς σκοπιμότητες;

Ακόμα και αν παραδεχτούμε σε ορισμένες περιπτώσεις την πλασματικότητα και αυτό ακόμα δεν είναι αποτέλεσμα του συστήματος υγείας που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και για το οποίο προεκλογικά καμάρωνε για να μαζέψει ψήφους το ΠΑΣΟΚ;

Δεν εκφράζει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών, που προαναφέραμε, που σπρώχνει τον ασθενή απελπισμένα, τη στιγμή της ανάγκης να ψάξει για κάποιο γνωστό για να εξυπηρετηθεί, μια ώρα αρχύτερα; Αυτό το γεγονός έτσι κι αλλιώς δεν αναιρεί την ύπαρξη λίστας, αλλά δηλώνει την ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιους ασθενείς για να εξυπηρετηθούν γρήγορα στα πλαίσια της 4μηνης ή 3μηνης λίστας. Η λίστα όμως, παραμένει λίστα.

Παρ' όλα ταύτα, ο κ. Παπαδόπουλος, αφού διαθέτει τις αντίστοιχες μελέτες και τα στοιχεία γι' αυτούς που δημιουργούν πλασματικές λίστες, γιατί δεν τους παραδίνει στην κριτική της κοινής γνώμης; Γιατί δεν παίρνονται αντίστοιχα μέτρα;

Αν ήθελε με απλές διοικητικές πράξεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα νοσηρά φαινόμενα και να τιμωρήσει τους ενόχους. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα.

Οι μηχανισμοί λειτουργίας των νοσοκομείων είναι στελεχωμένοι από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Δικοί σας μηχανισμοί είναι κ. υπουργέ, όπως δικές σας είναι και οι ευθύνες.

Δεν μπορεί ο υπουργός να μιλάει για «πλασματικότητα», όταν ουσιαστικά δύο νοσοκομεία Παίδων που βρίσκονται στην Αθήνα καλύπτουν τις ανάγκες, σχεδόν όλης της χώρας.

Ολόκληρες περιοχές στερούνται ακόμα και παιδίατρο ή υπολειτουργούν τα παιδιατρικά τμήματα. Και τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, είτε στερούνται αντίστοιχων τμημάτων, είτε υπολειτουργούν εκεί όπου υπάρχουν.

Ποια λογική λέει, ότι οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους από το ένα άκρο του Λεκανοπεδίου στο άλλο και με κίνδυνο της ζωής τους, ορισμένες φορές;

Αλλωστε η διακομιδή των περιστατικών γίνεται με ευθύνη του ΕΚΑΒ, για τη λειτουργία του οποίου ευθύνεται το υπουργείο Υγείας, που προΐσταται ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτός ρυθμίζει τη λειτουργία του και όχι οι γονείς των παιδιών.

Ακόμα κι αν υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης των ασθενών, ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Ο κάθε ασθενής θα ενημερωθεί από μόνος του; Το υπουργείο πρέπει να εξασφαλίσει τη σωστή υπεύθυνη ενημέρωση και τον προσανατολισμό των ασθενών.

Αλλά κι αυτό ακόμα το στοιχειώδες, ο «νοικοκύρης» υπουργός δεν μπορεί να το νοικοκυρέψει. Και δεν μπορεί γιατί είναι βαθύτερο το ζήτημα.

Γιατί ενδοκρινολογικά παιδικά τμήματα λειτουργούν πανελλαδικά μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, το «Αγ. Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού».

Αγνοεί για παράδειγμα ότι αντίστοιχο τμήμα δεν υπάρχει στο «Παίδων Πεντέλης»; Και ότι δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο το καρδιολογικό τμήμα σ' αυτό; Πώς λοιπόν στα εν λόγω τμήματα η λίστα αναμονής να μη φτάνει μέχρι και το τέλος του Ιούνη, στα άλλα δύο νοσοκομεία Παίδων;

Ανακαλύπτει πλασματικές λίστες εκεί όπου το κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική έλλειψη παιδιατρικών κλινικών (π.χ. σε καρδιολογικές - οφθαλμολογικές, ενδοκρινολογικές, αλλεργιολογικές κ.ά. ειδικότητες).

Σε κείνα, δηλαδή, τα τμήματα που φθάνει ακόμα και το ίδιο το προσωπικό να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τα δικά του τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ