Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σαν σήμερα

1877 Ανακήρυξη της κρατικής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο.

1897 Οι Τούρκοι μπαίνουν στο Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με την ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού.

1945 Ο ελληνικός λαός μαζί μ' όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη μέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του γιορτασμού, οι φασίστες δολοφονούν 4 πατριώτες.

1945 Απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από τους Γερμανούς κατακτητές.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σταμάτησαν το τρένο Τρίπολης - Καλαμάτας και απελευθέρωσαν 28 κρατούμενους αγωνιστές.

1956 Το κράτος της υποτέλειας ματοκύλισε το λαό της Αθήνας, που διαδήλωνε ζητώντας να σταματήσουν τα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών «συμμάχων» στην Κύπρο. Η πορεία διαμαρτυρίας για την απόφαση του δημίου της Κύπρου Χάρτινγκ να εκτελέσει τους Κύπριους αγωνιστές, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, βάφεται στο αίμα. Η Αστυνομία του Καραμανλή χτυπά αδιάκριτα προκαλώντας 6 νεκρούς - ανάμεσά τους οι εν ψυχρώ δολοφονημένοι Β. Γεροντής, Φ. Νικολάου και Ι. Κωνσταντόπουλος - και 200 τραυματίες.

1967 Ο συνταγματάρχης Παττακός (μέλος της τριανδρίας της χούντας) δήλωσε: «Κάναμε την επανάσταση για να αποφύγουμε τις εκλογές».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org