Τρίτη 8 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επιμένει σε συγκυβέρνηση των ευρωενωσιακών κομμάτων

Πέντε όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε, χτες, στον Αντ. Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, με τη συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, πρότεινε χτες ο Ε. Βενιζέλος, προβάλλοντας την αναγκαιότητα από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας για «αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά παρουσίασε την πρότασή του για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στη βάση της εφαρμογής των μέτρων και πολιτικών που έχουν ψηφιστεί και απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Με πρωτεύοντα στόχο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στην όποια συγκυβέρνηση, τάχτηκε και αυτός υπέρ της «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο»!

Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Συγκεκριμένα:

-- Πρότεινε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ «που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών».

-- Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση συνεργασίας και ότι δε θέτει όρο για τη συγκρότησή της τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σ' αυτήν.

-- Εβαλε ως όρο ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που, όπως υποστήριξε, «θα απηχεί τη νέα τάση που κατέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναζητά «αντιμνημονιακό» πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Χτες βράδυ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, διευκρίνισε ότι θα προτείνουν πρωθυπουργό «από την αριστερά».

-- Εθεσε ως «θεμέλιο» της κυβέρνησης και «μίνιμουμ της προγραμματικής συμφωνίας» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Δηλαδή, όρους που συνυπογράφουν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να σπείρει και τις γνωστές αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας και των «παραφυάδων» της περί διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας: «Μέσα στο όριο αυτό, πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο».

-- Πρόβαλε ως «ελάχιστο στόχο» της κυβέρνησης συνεργασίας την «επιμήκυνση» της εφαρμογής του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2015, ισχυριζόμενος ότι αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή θα «γίνει χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». Κρύβει ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων κ.ά.

Υπερασπίζονται όλοι την ίδια «ανάπτυξη»

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε ως στρατηγική της συγκυβέρνησης την υλοποίηση μιας σειράς φιλομονοπωλιακών μέτρων που είχε προτείνει και προεκλογικά, στο όνομα της «ανάπτυξης», τα οποία έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Προτάσεις, ωστόσο, τις οποίες δεν απορρίπτει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΔΗΜΑΡ, που τάσσονται υπέρ της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη «σημασία λήψης μέτρων για την κοινωνική προστασία», προκειμένου να ντύσει με φιλολαϊκό προσωπείο το εγχείρημα της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, συζητήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν και οι σχεδιασμοί για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας και με ξεκάθαρο στόχο - όπως τον θέτει πλέον η ηγεσία του - την αναστήλωση της κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε εκτός Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, τους πρώην υπουργούς Α. Διαμαντοπούλου, Π. Γερουλάνο, Π. Οικονόμου, Χρ. Παπουτσή, Γ. Ραγκούση, Γ. Κουτρουμάνη, Δ. Ρέππα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «στρατηγική σταθερότητα» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-05-03 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο στη σοσιαλδημοκρατία και στη διαχείριση(2012-07-01 00:00:00.0)
Παζάρια εντός και εκτός κόμματος(2012-06-20 00:00:00.0)
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ αύριο Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως(2012-05-13 00:00:00.0)
ΚΚΕ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ στο Πεδίον του Αρεως στις 8.30 μ.μ.(2012-05-12 00:00:00.0)
ΚΚΕ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ στο Πεδίον του Αρεως στις 8.30 μ.μ.(2012-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ