Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πακέτο 18 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες

Τη χορήγηση 18 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο ενέκριναν χτες οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου της συγκυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι 4 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι - Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς - ενισχύονται άμεσα με 18 δισ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων αυτών μπορεί να δοθεί στους τραπεζίτες ως προκαταβολή ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις για τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ποσά που θα διατεθούν σε αυτή τη φάση θα συνυπολογιστούν στα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Καθένας από τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους θα προχωρήσει άμεσα σε ειδική συμφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να πάρει από το EFSF ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, τα οποία και θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια προκειμένου να αντλήσουν τζάμπα κεφάλαια από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στην εισηγητική του ομιλία και μιλώντας εξ ονόματος της αστικής τάξης, έκανε παρέμβαση για τις εκλογές, με στόχο να αναπαράγει ξοφλημένα ψευτοδιλήμματα στο χρεοκοπημένο λαό. Οπως είπε, «κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας. Κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που βάσει του μνημονίου πρέπει να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ