Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΣΟΚ
Ορέγεται συγκυβέρνηση με κόμματα της ΕΕ

Επανάληψη των προσκλήσεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, στη βάση της ευρωενωσιακής στρατηγικής τους

Η υπεράσπιση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ ενώνει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, νομιμοποιώντας τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες
Η υπεράσπιση της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ ενώνει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, νομιμοποιώντας τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες
Τη συγκρότηση μιας «ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας» στη βάση «προγραμματικής συμφωνίας» ανάμεσα στα αστικά κόμματα και όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, που θα τσακίσει μετά τις εκλογές το λαό, έθεσε σαν μετεκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες.

Διεκδίκησε την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες για να ηγηθεί από «θέση ισχύος» του μετώπου των προθύμων ενάντια στο λαό και σ' αυτή την κατεύθυνση επανέφερε την προπαγάνδα περί «ακυβερνησίας», σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και να νομιμοποιήσει την προώθηση των νέων βάρβαρων μέτρων. Είπε ακόμα ότι «η επανάληψη των εκλογών θα βλάψει τη χώρα».

Ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι «δεν αρκεί να έχουμε 151 βουλευτές για να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση» και παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ σαν τον πιο ικανό εκφραστή μιας μετεκλογικής συνεργασίας τόσο με τη ΝΔ, όσο και με τις αυτοαποκαλούμενες αριστερές δυνάμεις, για να κλιμακωθεί ο ταξικός πόλεμος εναντίον του λαού. «Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την πρώτη θέση, αλλά αυτό είναι πολιτική ανάγκη και όχι εκλογικός στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Βρίσκεται στη μέση του πολιτικού φάσματος, μπορεί να κοιτάξει και αριστερά και δεξιά και να αναζητήσει συνεργασίες».

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά έσπευσε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με όλους τους θιασώτες της ΕΕ. Οπως είπε, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει τη «διερευνητική εντολή θα μιλήσει με όλους», προκειμένου όπως είπε «να καταλάβεις ποια είναι η τελική μετεκλογική τους στάση, γιατί δυστυχώς βλέπω απόσταση μεταξύ προεκλογικών δηλώσεων και μετεκλογικών αναγκών».

Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ «απευθύνεται στις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Επί του παρόντος, δεν έχει διατυπωθεί καμία άλλη σοβαρή και βιώσιμη κυβερνητική πρόταση από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Ερχεται νέα αντιλαϊκή θύελλα

Στο διά ταύτα, ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «έχει επίπεδο μισθών πολύ πάνω από το πορτογαλικό και το ισπανικό»(!) και παράλληλα υιοθέτησε την κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι που «διόρισε στην Ιταλία Επίτροπο Περικοπής Δαπανών», σημειώνοντας ότι και «εμείς μπορούμε να διορίσουμε στην Ελλάδα μία ανεξάρτητη ευρύτατης αποδοχής προσωπικότητα ως επίτροπο περικοπής δαπανών και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές», για να γίνουν πιο εύπεπτες στο λαό και να μην αντιδρά.

Με στόχο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, δεσμεύτηκε για την παράταση κατά ένα χρόνο του μνημονίου μέχρι το 2015. Οπως ισχυρίστηκε, θα δώσει την ευκαιρία στην επόμενη κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί» μια «ηπιότερη προσαρμογή» και «παράταση της ικανοποίησης των δημοσιονομικών στόχων» ώστε όπως ψευδώς είπε να μη «θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι», επιχειρώντας να κρύψει ότι η επιμήκυνση του μνημονίου δεν αναιρεί κανένα από τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ότι αντίθετα θα προσθέσει νέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε τέλος να τσουβαλιάσει την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία με όλες τις οπορτουνιστικές τυχοδιωκτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «οριζόντιο κόμμα της δραχμής». Ουσιαστικά αξιοποίησε τις νόθες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων αστικών κομμάτων για να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν «καταλύτη και εγγυητή των εξελίξεων» για τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ