Πέμπτη 3 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΚΑΝΑ
Σε κίνδυνο η ζωή των εξαρτημένων, στην εξαθλίωση οι εργαζόμενοι

Συνεχίζεται η κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΚΑΝΑ από εργαζόμενους

Από τη χτεσινή συνάντηση. Δεξιά η Λ. Καρατζά μιλάει στους εργαζόμενους
Από τη χτεσινή συνάντηση. Δεξιά η Λ. Καρατζά μιλάει στους εργαζόμενους
Δίπλα σε νεκροτομεία, πίσω από σκουπίδια, μέσα σε υπόγεια, λειτουργούν οι περιφραγμένες νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ μέσα στα νοσοκομεία. Οι μονάδες λειτουργούν στην ουσία με προσωπικό ασφαλείας, με έναν ψυχίατρο ανά δομή, υπάρχουν μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει γιατρός παρά μόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα, με έναν παθολόγο μια ή καμία φορά την εβδομάδα (την ώρα που το Εϊτζ έχει αυξηθεί κατά 1240%), με νοσηλευτές και θεραπευτές που δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες των προγραμμάτων. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εδώ και τρία χρόνια, προλειαίνοντας η συγκυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την υπογραφή ατομικών εκβιαστικών συμβάσεων.

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής «αντιναρκωτικής» πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και επομένως τη ζωή χιλιάδων τοξικοεξαρτημένων και σέρνει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, οδήγησαν το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ να προχωρήσει από την προηγούμενη Παρασκευή στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του 2012 για τον ΟΚΑΝΑ είναι 20 εκατομμύρια ευρώ για 57 δομές, πέρυσι ήταν 30 εκατομμύρια για 24 δομές. Τι θα κάνουν; Είτε θα βρουν πόρους, μειώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη περισσότερο χαμηλών προδιαγραφών ή θα περικόψουν δαπάνες από τη μισθοδοσία και θα κάνουν απολύσεις, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Γιάννης Κακλαμάνης. Ενώ η αντιπρόεδρος Εμυ Κουτσοπούλου, αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργίας και ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται, επισημαίνοντας: «"Μείωση της βλάβης" δε σημαίνει να στοιβάζονται ανά 100άδες σε χώρους - κοτέτσια, αλλά να απέχουν από τη χρήση και να έχουν τη δυνατότητα να απεξαρτηθούν. Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ γίνονται χώροι χαλαρής διαχείρισης υποκατάστατων».

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ εξέφρασαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και των εργαζομένων του 18ΑΝΩ.

«Συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματα και στο ρόλο σας, γιατί ο ρόλος του ΟΚΑΝΑ, όπως τον περιγράφετε, δεν είναι αυτός που είχαν δώσει στην αρχή, και δε φταίτε εσείς γι' αυτό. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο που δεν πρόλαβαν να περάσουν για την "αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΙΔ" αναφέρεται καθαρά ότι το υπουργείο θα φτιάξει μια "επιτροπή εξάρτησης", όπου θα δίνει άδεια σε ιδιώτες, ΜΚΟ και απροκάλυπτα λέει ότι θα καθορίζει ποιος δικαιούται δωρεάν υπηρεσίες, δηλαδή κανένας. Τι λέει για σας; Δεν υπάρχετε. Θα είναι όλα ιδιωτικοποιημένα και από τον ανθρώπινο πόνο θα βγάζουν λεφτά. Από τη μια μεριά, σπρώχνουν τη νεολαία να βαδίσει το δρόμο της εξάρτησης και μετά θα πρέπει να πληρώνεις για να φύγεις από 'κεί, λέγοντας ότι είναι δικαίωμά σου η αυτοκαταστροφή», τόνισε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος και υπενθύμισε τον «Κώδικα Ναρκωτικών», τη στάση όλων των άλλων κομμάτων και τη μάχη που έδωσε το ΚΚΕ για να μην ψηφιστεί. «Είναι πολιτική της ντροπής, εμείς την ονομάζουμε πολιτική της ΕΕ και του καπιταλισμού, σημείωσε. Αυτά λέει τόσα χρόνια η ΕΕ. Μιλάει για διαχείριση του προβλήματος, τα παιδιά μας να είναι μονίμως με το κεφάλι κάτω. Ο καπιταλισμός δε ρετουσάρεται. Να τους καταδικάσετε στην κάλπη. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο πάθος στη μάχη που δίνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ