Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαδηλώσεις για τους κρατούμενους απεργούς πείνας

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις. Διαδηλώσεις έγιναν και κοντά στις περιοχές που βρίσκονται τα κτίρια των φυλακών όπου σημειώθηκαν και μικρής εμβέλειας επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στρατό. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ συνεχίζεται η απεργία πείνας τουλάχιστον 1.450 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Εξ αυτών, τουλάχιστον 8 συμπληρώνουν περίπου δύο μήνες χωρίς τροφή, και γιατροί της ισραηλινής οργάνωσης «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» προειδοποίησαν ότι η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και ότι η συνεχιζόμενη κράτησή τους μέσα στα κελιά δυσχεραίνει την παροχή βοήθειας. Ο Παλαιστίνιος υπουργός για τους κρατουμένους, Ισα Καράκα, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που κάποιος από τους κρατουμένους πεθάνει, οι αντιδράσεις που θα πυροδοτηθούν θα είναι τεράστιες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς δήλωνε ότι ετοιμάζεται να φέρει το θέμα των κρατουμένων με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους στον ΟΗΕ. Οι ισραηλινές αρχές, από την πλευρά τους, χωρίς επί της ουσίας να διαψεύδουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ανακοίνωσαν ότι έχει, ήδη, συσταθεί επιτροπή η οποία θα έχει επαφές με αντιπροσωπεία των απεργών πείνας, της οποίας επικεφαλής έχει τεθεί ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τερματισμό του καθεστώτος διοικητικής κράτησης, δηλαδή επ' αόριστον κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

  • Την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε χτες η πρώην επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης «Καντίμα», Τζίπι Λίβνι, που τόνισε ότι θα παραμείνει ενεργή πολιτικά και προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ κάθεται πάνω σε ένα ηφαίστειο που θα εκραγεί αν δεν υπάρξει άμεσα επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και το σύνολο του αραβικού κόσμου».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ