Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόκκινη Πρωτομαγιά σε ολόκληρη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας με τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, οι εργαζόμενοι μαζί με φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία διαδήλωσαν και τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό πανό «Μαζί με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας», χιλιάδες λαού κι εργαζομένων πορεύτηκαν κάτω απ' τις κόκκινες σημαίες και τα πανό των συνδικάτων που συσπειρώνονται με το ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή της μάχης (Μαρινόπουλος - DIA, καταστήματα FOKAS, Αρβανιτίδης κ.λπ.). Στην πορεία που ακολούθησε στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Εγνατίας, η πορεία σταμάτησε για να γίνει κατάθεση στεφανιού και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εκεί όπου το Μάη του '36, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δολοφόνησαν απεργούς εργάτες.

Μεγάλες και μαχητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσο, Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Πολύγυρο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα.

Η μαζικότητα και ο δυναμισμός ήταν τα χαρακτηριστικά και των 10 πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων και πορειών που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Ελασσόνα, Βόλο, Αλμυρό, Σκόπελο, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Καρδίτσα. Το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους όπου γίνονται βήματα στην οργάνωση για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, όπως στη ΒΕΚ - ΜΕΚ, όπου οι εργάτες έκαναν ενάμιση μήνα απεργίας.

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στα Γιάννενα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές από την πόλη και την ύπαιθρο. Η μεγάλη λαϊκή διαδήλωση κατέκλυσε το κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Αγρίνιο, στην Αρτα αισθητή ήταν η παρουσία των εργαζομένων από τον κλάδο του εμπορίου και τον ιδιωτικό τομέα, μεγαλειώδη ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Κέρκυρα. Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία Μαρμπέλα και Σάντη έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία με τη στήριξη του ΠΑΜΕ που βρέθηκε από το πρωί μπροστά από τις πύλες των ξενοδοχείων. Δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, σε μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από το μέταλλο, το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα και τα ποτά.

Στην Καλαμάτα, ξεχώρισε η παρουσία της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι το λιμάνι όπου αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών που σκοτώθηκαν την Πρωτομαγιά του 1934.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γεμάτες παλμό και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Πύργο, Κόρινθο, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Ζάκυνθο, Ιθάκη.

Στην Κεφαλλονιά, μαζική συγκέντρωση αφιερωμένη στους απεργούς χαλυβουργούς, πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και πλήθος κόσμου, οι οποίοι συγκέντρωσαν και χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του αγώνα τους. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων ΕΠΟΝιτών το Μάη του 1944.

Στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια, συγκεντρώσεις έγιναν σε Χαλκίδα, Λαμία, Αλιβέρι, Ιστιαία, Θήβα, Αμφισσα, Λιβαδειά και στο Καρπενήσι.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, από το πρωί πλημμύρισε η πλατεία Ελευθερίας από κόκκινες σημαίες, σημαίες του ΠΑΜΕ που βαστούσαν εργάτες και εργάτριες, νέοι και νέες. Με δικό τους πανό είχαν κατέβει οι απεργοί στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης που βρίσκονται πάνω από 30 μέρες σε απεργία.

Στα Χανιά, δυναμική ήταν η παρουσία εργαζομένων και νεολαίας, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των αγροτών. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη το παλιό λιμάνι.

Συγκέντρωση και πορεία των ταξικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Λασίθι, Αγιο Νικόλαο με κατάληψη της δημοτικού κτιρίου και του ΚΕΠ, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Ρόδο, μαζική συγκέντρωση έγινε απέναντι από τα ξενοδοχεία «ΚΑΨΗΣ» και «Ρόδος Παλλάς». Συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και κόσμος από τα χωριά του νησιού. Στη Χίο, επίσης, σημαντική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας και ιδιαίτερη η συμμετοχή εργατών από τον «Νηρέα» (ιχθυοκαλλιέργειες). Ακολούθησε πορεία προς το μνημείο πεσόντων, όπου και κατατέθηκε στεφάνι. Στην Κω, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία προς το μνημείο Ηρώων, όπου κατατέθηκε στεφάνι. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των καθηγητών, αλλά καταγράφηκαν και καινούργιες παρουσίες εργαζομένων από τα ξενοδοχεία.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση στη Μυτιλήνη με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη σημαντική συμμετοχή νέων σε ηλικία εργαζομένων, αλλά και κατοίκων από τα χωριά. Ανάλογες σε μαζικότητα και οι συγκεντρώσεις σε Σάμο, Λήμνο (στο λιμάνι της Μύρινας) Κάλυμνο Ικαρία και Νάξο.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ

Eurokinissi

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ