Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΠΟΕ - ΟΤΑ
Πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και νοθεία

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν ψηφοδέλτια ούτε για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ούτε για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και η νοθεία σημάδεψαν το 41ο «Συνέδριο» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) που έγινε στη Θεσσαλονίκη τη βδομάδα που πέρασε. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) διέγραψε από το συνέδριο 18 σωματεία με πάνω από 100 αντιπροσώπους. Προηγουμένως είχε απορρίψει την ένταξη 5 σωματείων στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Την ενέργεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ στήριξε απολύτως η αντίστοιχη πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απάντησαν καίρια, δηλώνοντας πως αποχωρούν οριστικά από το «Συνέδριο» χωρίς να καταθέσουν ψηφοδέλτια ούτε για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ούτε για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Ο λόγος διαγραφής ή απόρριψης των 23 σωματείων είναι κοινός. Επειδή δέχονται ως μέλη τους όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Παράλληλα, πολλά από τα σωματεία που διαγράφηκαν έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Από την άλλη, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν απέκλεισε άλλα σωματεία, παρόλο που και σε αυτά είχαν ψηφίσει συμβασιούχοι στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων. Η διαφορά ήταν ότι οι αντιπρόσωποί τους στο συνέδριο ήταν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής. Θέλει να χτυπήσει όχι μόνο την ενιαία δράση των εργαζομένων, αλλά και τον ταξικό προσανατολισμό της δράσης. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών αγώνων, ώστε να διευκολύνει το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών.

Αξίζει να σημειωθούν τα όσα σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, εξειδικεύοντας τη γενικότερη στόχευση της πλειοψηφίας στις σημερινές συνθήκες. «Σε μια περίοδο - λέει - όπου έρχεται θύελλα νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, όπου τα μεγάλα συμφέροντα ακονίζουν από τώρα τα μαχαίρια για το φιλέτο των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα, σ' αυτήν ακριβώς την περίοδο λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους υπηρετούν θέλουν να απαλλαγούν από ενοχλητικές φωνές, να γονατίσουν κάθε δύναμη αντίστασης».

Το μέγεθος της νοθείας

Τα στοιχεία - ορισμένα τα αναφέραμε ήδη - μιλούν από μόνα τους. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ ΠΑΜΕ:

  • Οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, από τη μια, διέγραψαν 18 σωματεία, γιατί ψήφισαν συμβασιούχοι, από την άλλη νομιμοποίησαν συνέδρους εννέα σωματείων που επίσης ψήφισαν συμβασιούχοι.
  • Νομιμοποίησαν τους συνέδρους 20 και πλέον σωματείων, στις καταστάσεις των ψηφισάντων τους δεν αναγραφόταν η εργασιακή σχέση των εργαζομένων.
  • Αρνήθηκαν να εγγράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας τα πέντε σωματεία, «με το πρόσχημα ότι τα καταστατικά τους δίνουν δικαίωμα ψήφου σε συμβασιούχους», αλλά έχουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας «80 περίπου σωματεία με την ίδια καταστατική διάταξη!»
Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Για να στηρίξουν το όργιο νοθείας τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ κατέφυγαν από το βήμα του «Συνεδρίου» σε ψευδολογίες (πέρα βέβαια από τις προσωπικές επιθέσεις και τον αντικομμουνισμό που τον έχουν κάνει ψωμοτύρι, στερούμενοι επιχειρημάτων).

  • Η πλειοψηφία λοιπόν ισχυρίστηκε ότι αν ψηφίσουν συμβασιούχοι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συμμετοχή της ΠΟΕ - ΟΤΑ στην ΑΔΕΔΥ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους αντέτειναν το γεγονός ότι στις ομοσπονδίες - μέλη της ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με δύναμη 200.000 εργαζομένων, χρόνια τώρα ψηφίζουν οι συμβασιούχοι. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εκλέγεται από το Σωματείο «Γ. Σεφέρης Ν. Ιωνίας», όπου ψηφίζουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας ακόμα και οι ωρομίσθιοι!
  • Η πλειοψηφία ισχυρίστηκε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 δεν επιτρέπει να είναι μέλη των σωματείων οι συμβασιούχοι. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντέτειναν το γεγονός ότι τα εγκεκριμένα από το Πρωτοδικείο καταστατικά άνω των 80 σωματείων της ΠΟΕ - ΟΤΑ και Ομοσπονδιών, εμπεριέχουν την καταστατική διάταξη ότι οι συμβασιούχοι είναι ισότιμα μέλη των σωματείων και έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου.

Τα επιχειρήματα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν μπόρεσε να απαντήσει. Δεν είπαν λέξη για το ζήτημα αυτό.

Η στάση των ΑΣΚ και ΑΚΙΣ

Οι παρατάξεις ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στήριξαν στο «συνέδριο» τη θέση ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων. Ομως οι πράξεις τους δεν επιβεβαιώνουν τα λόγια τους.

Στο προηγούμενο Συνέδριο, το 2009, η πλειοψηφία διέγραψε ξανά σωματεία, για τον ίδιο λόγο. Η ΑΣΚ και η ΑΚΙΣ απείχαν από την ψηφοφορία αποκλεισμού τους. Επανήλθαν όταν τελείωσε, «νομιμοποιώντας» το νόθο, πια, συνέδριο. Και στο τωρινό «συνέδριο» παρέμειναν «νομιμοποιώντας» το ανοιχτό πραξικόπημα.

Μέσα στα σωματεία η ΑΣΚ αλλού συμφώνησε με τη συμμετοχή των συμβασιούχων και αλλού τάχθηκε εναντίον της, όπως στο Βόλο και στου Ζωγράφου.

Η ΑΚΙΣ στο Δήμο Νέα Ιωνίας όπου έχει την πλειοψηφία επέτρεψε επιλεκτικά (!) τη συμμετοχή συμβασιούχων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο. Ομως έκρυψε ότι ήταν συμβασιούχοι, γράφοντας ότι είναι αορίστου χρόνου.

Μια διπρόσωπη τακτική. Τους άφησε να ψηφίσουν για να μην κατηγορηθεί ότι είναι εναντίον τους και από την άλλη έκρυψε το πρόβλημα, αντί να το θέσει ανοιχτά όπως επιβάλλουν οι συνθήκες για την ενιαία δράση των εργαζομένων. Και ενιαία δράση στα κρυφά δε γίνεται. Στο Βύρωνα η ίδια παράταξη απαγόρευσε στους συμβασιούχους να ψηφίσουν αλλά της ξέφυγε ένας. Για αυτόν, σύνεδρος της ΑΚΙΣ δήλωσε στο συνέδριο ότι έγινε «κατά λάθος»!

Ο λόγος στα σωματεία

Τα γεγονότα του «συνεδρίου» επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν οριστικά τις δυνάμεις που τους διασπούν και υπονομεύουν τους αγώνας τους. Είναι οι δυνάμεις που τους θέλουν δέσμιους των αντεργατικών επιλογών του κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ θέτει ξεκάθαρα τους στόχους για το άμεσο και επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι ο λόγος περνά πλέον στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Τα σωματεία με «ανακοινώσεις των ΔΣ, με έκτακτες ενημερωτικές Γενικές Συνελεύσεις, με συνεδριάσεις ανοιχτών Διοικητικών Συμβουλίων, με ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, με συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και ειδικά τους συμβασιούχους, να καταγγείλουν το πραξικόπημα και το όργιο νοθείας».

Ταυτόχρονα, τα καλεί «να πάρουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών, ώστε οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, να έχουν το δικό τους εργαλείο στην οργάνωση της πάλης, ειδικά τώρα που έρχεται οδοστρωτήρας, νέα θύελλα, αντιλαϊκών μέτρων».


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org