Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Ισχυρό ΚΚΕ για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του

Κεντρικός ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος. Χαιρέτισε ο Γ. Λούμας, υποψήφιος βουλευτής στη Μαγνησία

Ο Νίκος Σοφιανός
Ο Νίκος Σοφιανός
Σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο Βόλο μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Γ. Λούμας, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Μαγνησία, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Βαδίζουμε με αισιοδοξία για την επόμενη Κυριακή. Από σήμερα, τελειώνοντας με τη συγκέντρωσή μας, να μη χάσουμε ούτε λεπτό ως το βράδυ των εκλογών. Να φτάσει το ψηφοδέλτιο σε κάθε λαϊκό σπίτι, εκεί είναι η δύναμή μας. Να κάνουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε κάθε εργαζόμενο που ταλαντεύεται μεταξύ των "μικρών κομμάτων", να αποκαλύψουμε το ρόλο αυτών των κομμάτων - αναχωμάτων της λαϊκής οργής και αγανάκτησης».

Παίρνοντας το λόγο, ο Ν. Σοφιανός είπε μεταξύ άλλων: «Το δίλημμα είναι υπαρκτό: 'Η αυτοί, η ΕΕ και οι καπιταλιστές ή εμείς, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Αυτό είναι το δίλημμα και σ' αυτό πρέπει να δοθεί η απάντηση. Αυτό το δίλημμα το έθεσε πολύ αποκαλυπτικά πριν από λίγες μέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος, δηλαδή ο θεσμικός εκπρόσωπος της χρηματιστικής ολιγαρχίας. Τι είπε; Οτι αν δεν εφαρμοστεί μέχρι κεραίας η δανειακή σύμβαση - και αφήστε τα παραμύθια στην ΕΕ, τους είπε -, θα φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ και μάλιστα πολύ σύντομα.

Συνδύασε μια αλήθεια και έναν εκβιασμό. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα στην κρίση του για να σωθεί, για να σώσει την κερδοφορία του, πρέπει να τσακίσει την τιμή της εργατικής δύναμης, να φτιάξει μισθούς Βουλγαρίας, όπως ήδη φτιάχνει, να φτιάξει στρατιές ανέργων, όπως ήδη έχει διαμορφώσει, να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ποιος είναι ο εκβιασμός; Εάν δε δεχτεί ο λαός να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα, δεν μπορούμε να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ. Τα ίδια είπε και ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν. Τα ίδια είπε κι η Λαγκάρντ, η οποία είναι του ΔΝΤ. Τα ίδια λένε όλοι οι Ευρωπαίοι επίτροποι. Τα ίδια είπε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ ένα μήνα πριν. Είπε "αφήστε τα μνημόνια και τα αντιμνημόνια, το δίλημμα είναι ΕΕ ή χάος".

Αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντηθεί καθαρά, γιατί δεν υπάρχει καιρός για πονηριές και ψηφοθηρίες. Δεν είναι τα παιδάκια της τρόικας που θα τα διώξουμε και θα διαπραγματευτούμε απευθείας με την ΕΕ, δεν είναι το κακό μνημόνιο που θα το διαπραγματευτούμε. Αλλωστε, διαπραγμάτευση λέει ο Βενιζέλος, διαπραγμάτευση λέει κι ο Σαμαράς και μάλιστα λέει με "ισοδύναμα", τα οποία θα τα βρει τώρα και δεν τα έβρισκε πριν, όταν υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση. Διαπραγμάτευση λένε και οι άλλοι αντιμνημονιακοί, αριστεροί και δεξιοί.

Τι άλλο λένε; Οτι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Αυτό είναι απάτη, είναι κουτοπονηριά. Η ΕΕ και τα αφεντικά της έχουν υπογράψει σύμφωνο σταθερότητας. Ολες οι χώρες το υπέγραψαν, ότι ή θα έχετε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ή θα επεμβαίνει ο επίτροπος και θα παίρνει μέτρα. 'Η θα έχετε συγκεκριμένη υλοποίηση μέτρων, ή θα παρεμβαίνουμε και θα τα κάνουμε εμείς αντί για εσάς.

Αλλωστε, τα ίδια γίνονται σε Ιταλία και Ισπανία, όπου δεν υπάρχει μνημόνιο ή τρόικα. Τα ίδια μέτρα παίρνονται σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπου βρίσκονται ακόμα στο πρώτο μνημόνιο, όχι στο δεύτερο, όπως η Ελλάδα. Τα ίδια μέτρα παίρνονται και στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ π.χ. στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνησή της καταρρέει, γιατί πρέπει να πάρει και αυτή τέτοια μέτρα. Παντού υπάρχουν "ανίκανοι" τάχα διαπραγματευτές. Και θα έρθει εδώ ο Καμμένος και ο Τσίπρας να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και θα τους φοβηθεί η ΕΕ; Ψηφοθηρούν, κοροϊδεύουν το λαό, πατάνε σε δυο βάρκες, ψαρεύουν σε θολά νερά. Γιατί θέλουν να συμβάλουν και αυτοί στη διαχείριση της κρίσης του συστήματος.

Η απάντηση είναι καθαρή

Η απάντηση, λοιπόν, στο δίλημμα είναι καθαρή. Γιατί όταν έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του λαού, η απάντηση είναι να έρθουν τα πάνω κάτω και στο πολιτικό σύστημα. Δε θα θυσιαστεί ο λαός για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της λυκοσυμμαχίας. Εξοδος τώρα από την ΕΕ συνολικά, όχι μόνο από την ΟΝΕ και το ευρώ. Λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να κάνει ιδιοκτησία δική του τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα, τον πλούτο που γίνεται δισεκατομμύρια στην Ελβετία, που γίνεται "οφ σορ" και χλιδή.

Κυβέρνηση που θα στηρίζεται και θα αναδείχνεται από αυτόν τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό. Πανεθνικός σχεδιασμός, απαγόρευση εισαγωγών σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε, που μπορεί να παράγει η ελληνική κοινωνία. Γιατί η Ελλάδα έχει δυνατότητες, έχει πλεονεκτήματα, μπορεί να θρέψει το λαό της, να δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο μέλλον, εξασφαλίζοντας δουλειά σε όλους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την ψυχαγωγία για όλο το λαό μας.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να θρέψει τον λαό της; Είχαμε αυτάρκεια στην αγροτική οικονομία πριν την είσοδό μας στην ΕΕ και τώρα πληρώναμε προ κρίσης 7 δισ. για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να παράξει αυτή η γη. Π.χ. στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αναγκαζόμαστε πλέον να εισάγουμε ζάχαρη, ενώ προηγούμενα κάναμε και εξαγωγές. Εισάγουμε κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ έχουμε τη δυνατότητα η χώρα να θρέψει το λαό με αυτάρκεια σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, δίνοντας δουλειά και στη μεταποίηση, αντί να κλείνουν τα εργοστάσια ζάχαρης, να αγοράζονται από τουρκικά κεφάλαια, και να μας το παίζουν πατριώτες οι διάφοροι που κουνάνε τον μπαμπούλα της Τουρκίας.

Δεν έχει δυνατότητα η Ελλάδα να έχει ενεργειακή αυτάρκεια; Πουλάνε τέσσερις λιγνιτικές μονάδες με εντολή της ΕΕ στο μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, τα κοιτάσματα λιθάνθρακα στην Ελασσόνα, τη Δράμα και αλλού, μαχαιρώνονται ποια ξένη εταιρεία θα τα πρωτοπάρει. Η Ελλάδα αξιοποιεί μόλις το ένα τρίτο των υδροηλεκτρικών δυνατοτήτων που έχει για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Κι όμως, μας λένε ότι τάχα το πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ" θα φέρει ανάπτυξη. Το πρόγραμμα δηλαδή που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα εύφορης γης για να μπουν φωτοβολταϊκά τα οποία - όταν και με καλό καιρό - θα στέλνουν το ρεύμα στη Γερμανία.

Αυτή είναι η πολιτική τους, αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουμε και που πνίγονται από την αναρχία του καπιταλισμού στην ανάπτυξη και από την ΕΕ. Δεν έχει ενεργειακό πλούτο η χώρα μας, δυνατότητα να τον αξιοποιήσει σε μια σειρά κλάδους και τομείς της βιομηχανίας; Εδώ γίνεται παιχνίδι για το ποιος θα πάρει τα μεταλλεία χρυσού σε δέκα μεριές της χώρας. Εδώ κρατάγανε τόσα χρόνια κοιτάσματα διαπιστωμένα στην άκρη και οι δύο, που είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Δεν έχει μεταποιητικές μονάδες η χώρα; Μα γεμίσαμε με μια θάλασσα εισαγωγών. Ομως όταν έλεγε το ΚΚΕ το 1992 ότι το Μάαστριχτ σημαίνει απελευθέρωση των πάντων, κεφαλαίων, υπηρεσιών, προϊόντων, τότε μας έλεγαν "είσαστε δογματικοί" και οι ανανεωτές του Συνασπισμού το ψήφιζαν με χέρια και με πόδια.

Οργανωμένος ο λαός μπορεί!

Δεν έχουμε υποδομές βαριάς βιομηχανίας; Στα ναυπηγεία δούλευαν 25.000 εργάτες και τώρα δουλεύουν μόλις 2.000. Και μάλιστα, τους βάζουν να δουλεύουν μια μέρα τη βδομάδα οι Γερμανοί στους οποίους πουλήσαμε τα ναυπηγεία για ψίχουλα, τα δώσαν στους Αραβες, τους επιδοτούμε με δισεκατομμύρια για να φτιάξουν υποβρύχια που γέρνουν. Δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία; Εχουμε και τη διαλύουν κομμάτι κομμάτι και τη δίνουν σε συγκεκριμένες πολυεθνικές, την ίδια ώρα που πλήρωναν δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς. Δεν έχουμε δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό; Εχουμε, αλλά όχι μόνο για τους ξένους, αλλά και για τους Ελληνες, τουρισμό, γιατί ο Ελληνας δεν μπορεί να κάνει διακοπές στη χώρα του, γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Εχουμε τις δυνατότητες, έχουμε εργατικό δυναμικό που σαπίζει στην ανεργία και μπορεί να δουλέψει για να αναπτυχθούν αυτοί οι κλάδοι της οικονομίας σχεδιασμένα, αξιοποιώντας το επιστημονικό μας δυναμικό, το οποίο σήμερα δε δουλεύει στο αντικείμενο που σπούδασε και αναγκάζεται να ξενιτεύεται. Μπορούμε να αναπτύξουμε ισότιμες σχέσεις συνεργασίας με όλους τους λαούς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή μας. Ετσι, όμως, θα αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις και όχι με τις κουτοπονηριές "να πάμε στους Ρώσους - να πάμε στους Κινέζους". Ο λαός θα έχει τον πλούτο στα χέρια του, θα σχεδιάζει την οικονομία του και θα αξιοποιεί και τις αντιθέσεις.

Εχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα για μια χώρα νοικοκυρεμένη, για μια χώρα με το λαό κυρίαρχο, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Μας λένε κάποιοι καλοπροαίρετα, "μα εσείς δεν θέλετε να κυβερνήσετε". Ετσι θα κυβερνήσουμε εμείς! Αυτή είναι η πρόταση εξουσίας, διακυβέρνησης που έχει το ΚΚΕ, πείθοντας, κινητοποιώντας τη λαϊκή πλειοψηφία να βάλει σήμερα τέλος, όχι στη δευτέρα παρουσία. Να φέρει την ανατροπή της κυρίαρχης τάξης, των αφεντικών, των εφοπλιστών, των εργοδοτών, της χρηματιστικής ολιγαρχίας, που στις 7 του Μάη θα συνεχίσουν να έχουν την εξουσία, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ