Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οξυνση των αντιθέσεων με την κρίση να βαθαίνει

«Ανάπτυξη» στις χώρες της ΕΕ σημαίνει καπιταλιστική κερδοφορία στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων

Μεγαλώνει η ανησυχία των αστών για την κατάσταση στην ισπανική οικονομία, που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη
Μεγαλώνει η ανησυχία των αστών για την κατάσταση στην ισπανική οικονομία, που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη
Τη νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τη διαπάλη διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου για τον επιμερισμό των ζημιών στο φόντο της κρίσης στην Ευρωζώνη που βαθαίνει ξανά, μετά από σύντομη αναιμική ανάκαμψη, υποδηλώνουν οι κόντρες στην ΕΕ για την «επαναδιαπραγμάτευση» του δημοσιονομικού συμφώνου και την προσθήκη «αναπτυξιακών μέτρων» συμπληρωματικά στα μέτρα λιτότητας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, απέκλεισε εκ νέου χτες το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο έχει εγκριθεί από 25 χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine Zeitun», αποκαλύπτει ακόμα ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη τίποτα καινούριο δεν έχει να δώσει, αφού, όπως λέει, «το θέμα της ανάπτυξης, την οποία ζητούν πολλοί, είναι από καιρό ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας μαζί με τη δημοσιονομική πειθαρχία». Προσθέτει ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιούνη.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Ζ. Μ. Μπαρόζο και τον Μ. Μόντι, «η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αν επικεντρωθούμε σταδιακά στην ανταγωνιστικότητα και όχι αυξάνοντας τα ποσοστά του χρέους», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μετά από συνάντησή τους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε χτες ότι «η λιτότητα είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη» και ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις».

Ο ίδιος σε επιστολή του προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την ανάπτυξη, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη.

Η Α. Μέρκελ «θα συνεργαστεί καλά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας όποιος κι αν είναι αυτός», διαβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ. Χτες, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την Προεδρία στη Γαλλία, Φρ. Ολάντ, δήλωσε ότι «δεν είναι η Γερμανία αυτή που θα αποφασίζει για την Ευρώπη στο σύνολό της», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα παζάρια που επιδιώκει αποσκοπούν αποκλειστικά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε χτες κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η υποβάθμιση «κάνει ακόμα πιο κρίσιμη την κατάσταση». Η ανεργία στην Ισπανία δείχνει ότι η χώρα περνάει μια «κρίση τεραστίων διαστάσεων», δήλωσε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, δίνοντας με δραματικό τρόπο την αγωνία των εκπροσώπων της αστικής τάξης για την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 24,2%. Ενδεικτική του βάθους της κρίσης στην ισπανική καπιταλιστική οικονομία είναι η χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας σύμφωνα με την οποία οι ισπανικές τράπεζες συγκέντρωναν στους ισολογισμούς τους στα τέλη του 2011 περίπου 184 δισ. ευρώ σε προβληματικούς τίτλους του κατασκευαστικού τομέα, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του χαρτοφυλακίου τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ