Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Αποφασιστική κινητοποίηση ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα (φωτ.) και αλλού
Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα (φωτ.) και αλλού
Την απόφασή τους να παλέψουν ενωμένοι ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, που εκφράζεται με την αξίωσή της για μείωση των μισθών τους κατά 10% μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», που συμμετείχαν μαζικά στην πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την οποία κήρυξε το σωματείο.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην έδρα της εταιρείας στο Ανω Καλαμάκι με τη συμμετοχή εργαζομένων από δεκάδες καταστήματα της Αθήνας. Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης, ήταν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, μέλη και φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης και Αγ. Δημητρίου καθώς και στην Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνδικαλιστών με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Εκεί, όπως στη συνέχεια ενημέρωσε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Θ. Χόρτης, στους εργαζόμενους η εργοδοσία δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή της να μειώσει τους μισθούς, παράλληλα όμως φάνηκε και ιδιαίτερα θορυβημένη από την κινητοποίηση και αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Γι' αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, θα συνεδριάσει το ΔΣ, θα καλέσει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από τα όσα είπε η εργοδοσία, ο Θ. Χόρτης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γιατί η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εργοδοσία φαίνεται πως έχει σίγουρη την κατάληξη της κλαδικής σύμβαση στο εμπόριο, καθώς στελέχη προέτρεψαν το σωματείο να δεχτεί το 10% γιατί η μείωση όταν θα υπογραφεί η κλαδική (!) θα είναι μεγαλύτερη.

Ο Γ. Κομνηνός, από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισε ότι όπως και χτες στην κινητοποίηση σε όλη τη χώρα έτσι και στη συνέχεια η Γραμματεία και όλα τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτή θα βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους και θα δώσουν μαζί τους τη μάχη.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας στα καταστήματα της πολυεθνικής σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Λάρισα η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας κυμάνθηκε στο 80% στο κατάστημα «Καρφούρ» που λειτουργεί στη Γιάννουλη και στο 100% στο κατάστημα «Μαρινόπουλος» που εδρεύει στη Νέα Σμύρνη.

Ξεχωριστά στιγμιότυπα

Στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ» βρέθηκαν πλήθος εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, σωματεία αλλά και φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου και στην Επιτροπή Αγώνα του Αλίμου. Αυτή η συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι που οπλίζει τους εργαζόμενους με δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια και αυτό αποτυπώθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση. Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν όταν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης μια εργαζόμενη από το φούρνο, που βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα γραφεία, με μια λαμαρίνα με κουλούρια. «Ο φούρνος της γειτονιάς συμπαραστέκεται στον αγώνα σας», τους είπε και μοίρασε τα κουλούρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2014-01-09 00:00:00.0)
«Μην τολμήσετε να πειράξετε ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς μας»(2012-04-04 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στην Κρήτη(2012-01-21 00:00:00.0)
Σημαντική πρωτοβουλία για τους μετανάστες εργάτες(2008-11-04 00:00:00.0)
Συντονισμένο μπλόκο από το ΠΑΜΕ(2007-12-23 00:00:00.0)
Στο «Καρφούρ» την Παρασκευή(2005-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ