Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συμφωνούν όλοι σε «ανάπτυξη» - κόλαση για τους λαούς

Καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα οι όποιες αντιθέσεις ανάμεσα σε Ολάντ και Μέρκελ

Στην επιτάχυνση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που κάνουν κόλαση τη ζωή των λαών και περιλαμβάνονται ήδη στη «Στρατηγική ΕΕ - 2020» και το «Σύμφωνο για το ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), καταλήγει τελικά η δήθεν κόντρα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Φρ. Ολαντ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, με την προσθήκη «αναπτυξιακών μέτρων».

Μια σειρά ηγέτες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και Κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ξεκαθάρισαν χτες ότι η ανάπτυξη περνάει πρώτα και κύρια μέσα από τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

«Εχουμε ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη υπό τη μορφή διηνεκών πρωτοβουλιών, όχι απλώς υπό τη μορφή περιστασιακών προγραμμάτων - τα οποία θα επαύξαναν περισσότερο το δημόσιο χρέος - αλλά από ανάπτυξη, όπως το έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, υπό τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε η Α. Μέρκελ και, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες, συμπλήρωσε: «Το εργασιακό κόστος δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Τα φράγματα στην αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι χαμηλά, προκειμένου κάποιος να έχει τη δυνατότητα να βρει εργασία».

Η ίδια επανέλαβε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και, αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του Φρ. Ολάντ, συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι την επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει μια προσθήκη ενός παραρτήματος στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για εξειδικευμένα σε κάθε χώρα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ομοίως, ο Ολάντ δήλωσε προχτές ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 6ης Μάη, θα ζητήσει την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων στο δημοσιονομικό σύμφωνο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη και η αύξηση των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Financial Times» παραπέμπει σε αξιωματούχους στο Βερολίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο ενός συμβιβασμού μεταξύ του Ολάντ - εφόσον εκλεγεί - και Μέρκελ, δείχνοντας ότι οι διαφορές τους είναι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καμιά σχέση δεν έχει με διαφορές στρατηγικής σε σχέση με την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, προτού διεξαχθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος του Ιουνίου, με θέμα της τις πολιτικές για την ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ