Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ
«Πράσινο φως» για την «εθνικοποίηση» της YPF

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Το «μεγάλο εμπόδιο» για την έγκριση του κυβερνητικού σχεδίου εθνικοποίησης της ενεργειακής εταιρείας «Repsol - YPF Sa», καθώς το κυβερνών κόμμα είχε την πλειοψηφία αλλά όχι την αναγκαία των 2/3, ξεπεράστηκε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η Γερουσία με τις ψήφους και της αντιπολίτευσης ενέκρινε επί της αρχής το νομοσχέδιο εθνικοποίησης, με ψήφους 63 υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές. Μία εθνικοποίηση που σήμανε την έναρξη «πολέμου» μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας, και κατά προέκταση της ΕΕ, πόλεμο καπιταλιστικών συμφερόντων, αφού η «εθνικοποίηση» είναι κίνηση τακτικής της αστικής τάξης, για να αναβαθμίσει το ρόλο της στο διεθνή ανταγωνισμό.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, είναι από μόνη της αποκαλυπτική όσον αφορά την πραγματική ουσία της «εθνικοποίησης» της εταιρείας που ιδιωτικοποιήθηκε σταδιακά (1993-99) και με τις δικές τους ψήφους τότε, και ανήκει στον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό «Repsol».

Η αλλαγή θέσης ή καλύτερα «στρατοπέδου» είναι απόρροια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και γι' αυτό οι πιέσεις προς την αργεντίνικη ολιγαρχία και τους πολιτικούς εκπροσώπους παρά το ασφυκτικό τους χαρακτήρα, σε αυτή τη φάση, δεν ευοδώθηκαν. Οι πιέσεις πάντως συνεχίζονται όσο η Γερουσία συζητά πλέον τα 17 άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία εξέτασης και έγκρισης και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διαδικασία που θεωρείται όμως, «τυπική». Μετά τον οίκο S&P που έκανε «αρνητική αξιολόγηση» του αξιόχρεου της Αργεντινής ο οίκος «Fitch» εξέδωσε ανακοίνωση που προειδοποιεί την Αργεντινή «για διπλωματική απομόνωση» και αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τις επενδύσεις. Ενώ και η ΕΕ αναμένεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της Αργεντινής. Πάντως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Νότια Κορέα στον ΠΟΕ έχουν ταχθεί ενάντια σε μέτρα περιορισμών των εισαγωγών αργεντίνικων προϊόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ(2012-04-29 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Αργεντινής(2012-04-21 00:00:00.0)
Αναγνωριστικές κινήσεις(2006-05-09 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο λαό της Αργεντινής(2001-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ