Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή διπλή επίθεση

Από τη φονική επίθεση στη Νιγηρία
Από τη φονική επίθεση στη Νιγηρία
AMΠΟΥΤΖΑ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με διαφορά λίγης ώρας σημειώθηκε χτες στα γραφεία και στα τυπογραφεία της μεγάλης νιγηριανής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «This Day» στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και στη βόρεια πόλη Καντούνα, με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της διπλής επίθεσης ως χτες βράδυ, ωστόσο τα χαρακτηριστικά και η μεθοδολογία της βομβιστικής ενέργειας φωτογραφίζουν ως πιθανότερους δράστες ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ασαφείς είναι και οι λόγοι επιλογής της συγκεκριμένης εφημερίδας που ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα του Νιγηριανού μεγαλοεκδότη Εντούκα Ομπαϊγκμπένα (με διασυνδέσεις που ξεκινούν από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής ραπ). Κάποιοι πάντως θυμήθηκαν ατυχές άρθρο που δημοσίευσε το 2002 η εφημερίδα, που υποστήριζε ότι η τότε υποψήφια Νιγηριανή Μις Υφήλιος ήταν τόσο όμορφη που θα την νυμφευόταν και ο προφήτης Μωάμεθ. Το άρθρο πυροδότησε θρησκευτικό φανατισμό και ταραχές στην πόλη Καντούνα με αρκετές δεκάδες νεκρούς...

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν καταδίκασε την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης γενικά και της ελευθεροτυπίας ειδικότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ